Wereldbeeld 2015 / jg. 39 / nr. 175 / VVN
Menu
Artikel 6 van 11

In de kijker - VVN ScholierenMUN 2015

Sebastiaan Van Severen

Wereldwijd nemen duizenden universiteitsstudenten deel aan Model United Nations-conferenties, kortweg MUN. In veel landen is het fenomeen zo populair dat ook middelbare scholieren erbij worden betrokken. In België is het MUN-concept nog steeds relatief onbekend in het secundair onderwijs en daar wilde de VVN verandering in brengen. In september 2014 legden enkele leden van VVN Youth samen met de werkgroep Onderwijs van VVN de basis voor de eerste VVN ScholierenMUN.

VVN Youth nam de taak op zich om van februari tot april een dertigtal scholieren van het Heilige Maagdcollege in Dendermonde op te leiden tot diplomaten. In de loop van 8 lesuren brachten we hen veel bij over de structuur van de VN, internationale relaties, procedureregels en geschiedenis, maar leerden we de zesdejaars ook heel wat over spreken voor publiek, onderhandelen en correct diplomatisch taalgebruik. Het enthousiasme van de leerkrachten, de leerlingen en de vrijwilligers van VVN Youth werkte inspirerend.

Op woensdag 6 mei 2015 mochten de scholieren hun nieuwe vaardigheden in de praktijk omzetten en met elkaar in debat gaan in de prachtige raadzaal van het belfort op de Grote Markt van Dendermonde. ‘s Morgens werden de afgevaardigden verwelkomd met een gastlezing van prof. dr. Remco Van de Pas, onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en expert in het thema van de ScholierenMUN-conferentie. Op de agenda van de VN-Veiligheidsraad in Dendermonde stond immers de dodelijke ebola-epidemie in West-Afrika.

De leerlingen in de Veiligheidsraad - © VVN

De leerlingen in de Veiligheidsraad – © VVN

Aanvankelijk werd er heel wat gelachen en getreuzeld. 17-jarige jongens en meisjes met microfoons laten spelen leidt onvermijdelijk tot gegiechel. Even later werd het debat echter al bloedserieus en vol enthousiasme gevoerd. De termen ‘logistiek’, ‘ontwikkelingssubsidies’ en ‘quarantaine’ vlogen door de zaal alsof ze tot de dagelijkse woordenschat van de afgevaardigden behoorden. Al gauw werden er allianties gevormd en afspraken gemaakt. Deze scholieren moesten niet onderdoen voor hun universitaire collega’s, zo veel was duidelijk.

Om te vermijden dat het debat al te gemakkelijk afgewikkeld zou worden, gooide het team van VVN Youth na de middagpauze nog een geïmproviseerde crisissituatie in de mix. Hierdoor werden machtsverhoudingen door elkaar geschud en moesten de afgevaardigden hun reactiesnelheid bewijzen, en dat deden ze met verve. Na een tweede lange, intensieve onderhandelingssessie bereikten de leerlingen een resolutie die unaniem werd aangenomen door de Veiligheidsraad. Applaus weerklonk op alle banken, niet in het minst bij de zeer dankbare leden van VVN Youth. We zagen dat ons harde werk zijn vruchten had afgeworpen.

De leerlingen streven intensief naar een resolutie - © VVN

De leerlingen streven intensief naar een resolutie – © VVN

Tot slot deelden we nog enkele awards uit. Niet alleen de beste openingsspeech of de meest diplomatische afgevaardigde kreeg een prijs, maar ook de best geklede en de grappigste diplomaten werden beloond voor hun inzet. De dag sloten we af, gelukkig en vermoeid, met een receptie in het stadhuis van Dendermonde. Volgend jaar wil VVN Youth nog beter doen!

Auteur

  • Sebastiaan Van Severen
    Sebastiaan Van Severen studeert rechten aan de Universiteit Gent en was voorzitter van VVN Youth, de jongerenafdeling van de VVN, in 2015-2016.

Deel dit item

Druk artikel af