Wereldbeeld 2015 / jg. 39 / nr. 175
Menu
Artikel 4 van 11

De conclusie na vijf maanden stage bij UNODC? Een absolute droomjob!

Rebecca Deruiter

Vandaag de dag is het uitermate belangrijk om zoveel mogelijk relevante professionele ervaringen op te bouwen voor je jezelf op de arbeidsmarkt begeeft. Een stage bij de VN is hier uitermate geschikt voor en zal dan ook bij vele studenten heel hoog op het verlanglijstje staan. Voor velen lijkt dit vaak een verre illusie, een ongrijpbaar iets, maar niets is minder waar. Het merendeel van de studenten laat zich afschrikken door enerzijds de (lange) procedure die moet doorlopen worden, de grote competitie met betrekking tot deze stageplaatsen en het financiële aspect. Dit is ook de realiteit waar je mee te maken krijgt, maar het is zeker geen onoverkomelijk proces als je bereid bent om er moeite en tijd in te steken. Verder zorgt de beurs van het Flanders Trainee Programme [1] voor heel wat minder kopzorgen.

Ik heb van deze unieke ervaring mogen proeven met een stage van vijf maanden bij het ‘Secretariat to the Governing Bodies’ (SGB) bij het drugs- en misdaadagentschap van de VN (UNODC). Het SGB staat in voor onder andere het organiseren van verschillende commissies waarin alle lidstaten van de VN zetelen, samen met gouvernementele en niet-gouvernementele vertegenwoordigers en experten. Het Secretariaat is de draaischijf voor de organisatie van bijvoorbeeld de ‘Commission on Narcotic Drugs’ (CND) en de ‘Commission on Crime Prevention and Criminal Justice’ (CCPCJ). Verder coördineert deze unit talrijke rapporten waar verschillende secties binnen UNODC aan bijdragen. Het grote voordeel om te werken op dergelijke centrale dienst, is dan ook dat je met elk ander departement binnen het drugs- en misdaadagentschap en met relevante niet-gouvernementele organisaties in contact staat.

Het Vienna International Centre waar zich het hoofdkwartier van UNODC bevindt – UN Photo/Mark Garten

Het Vienna International Centre waar zich het hoofdkwartier van UNODC bevindt – UN Photo/Mark Garten

Van meet af aan kwam ik in een goed geoliede ‘machine’ terecht met een ambitieus diensthoofd en een team van professionele en ervaren collega’s die steeds bereid waren om bepaalde zaken te verduidelijken en uit te leggen. In het begin is het natuurlijk altijd even aftasten in wat voor team je terechtkomt, maar je hebt zelf veel in handen door je professioneel, flexibel en proactief op te stellen en je goed voor te bereiden. Al snel kreeg ik de nodige verantwoordelijkheden toegewezen. Zo mocht ik al meteen de vergaderingen mee helpen voorbereiden en bijwonen waar onder andere de werkzaamheden ter voorbereiding van de jaarlijkse Commissie over drugs en de Commissie over misdaadpreventie en strafrecht werden besproken. Dit geeft je meteen de nodige inzichten over het immense werk dat de organisatie van dergelijke internationale conferenties met zich meebrengt en wat er gebeurt achter de schermen. Door het schrijven van gesprekspunten, uitkomsten van vergaderingen en rapporten doe je vervolgens ook veel ervaring op met betrekking tot zakelijk schrijven voor een gespecialiseerd publiek. Het politieke werk dat hieraan vooraf gaat, wordt vaak over het hoofd gezien en kom je ook niet te weten tijdens je studies. Het bijwonen van voorgenoemde commissies vanop de eerste rij is een ervaring die op mezelf een grote indruk naliet.

De Boliviaanse President Morales die op enkele meters van jou met cocabladeren staat te zwaaien, toespraken van Secretaris-generaal Ban Ki-moon bijwonen of tot middernacht vergaderen over een bepaalde resolutie zijn maar enkele unieke ervaringen die je op dergelijke internationale stages kan opdoen. Tijdens de laatste week van mijn stage mocht ik ook de lancering bijwonen van het ‘World Drug Report’. Opnieuw een politiek gebeuren op hoog niveau waar je je als student criminologie en internationale betrekkingen alleen maar kan door laten inspireren.
Als stagiair moet je ervan bewust zijn dat je in een hele dynamische internationale omgeving terechtkomt waar er verwacht wordt dat je snel dingen oppikt en meedraait in het team. Dit impliceert ook dat het geen nine to five job is en je zelf ook voldoende zelfstandig moet zijn om deadlines en vooropgestelde doelen te halen. Verder zou ik iedereen aanraden die een dergelijke stageplaats ambieert om aan je talenkennis te werken. Zodoende kan je de kans op een stageplaats vergroten maar het is ook essentieel om vlot mee te draaien in deze omgeving. Een goede kennis van het Frans en Engels zijn het absolute minimum waarbij de kennis van een andere, al dan niet officiële VN taal, een sterk pluspunt is.

Een stage bij de VN? Ik zou het iedereen kunnen aanraden maar voor het bemachtigen van dergelijke stageplaats moet je er wel op tijd aan beginnen. In uitzonderlijke gevallen kan het vrij snel gaan maar een applicatie indienen en pas een jaar later aan je stage kunnen beginnen is geen uitzondering, maar eerder de regel. Als je dan ook nog eens bij verschillende VN-organisaties een applicatie wil indienen, kruipt hier toch wel wat werk in. De ervaring op zich is professioneel heel verrijkend. Je krijgt heel veel te verwerken op korte termijn, je collega’s hebben bepaalde verwachtingen die je moet verwezenlijken en je leert om zelfstandig en probleemoplossend te werken onder tijdsdruk. Daarnaast kom je in een totaal nieuwe omgeving terecht, waar je niemand kent, en mensen ontmoet uit de hele wereld met als gevolg dat dit ook heel verrijkend is op persoonlijk gebied door de unieke mix van culturen.
Voor mij heeft deze stage niets dan voordelen gehad. Als er toch één nadeel is, dan is het dat je heel erg gemotiveerd en nog ambitieuzer terug thuis komt en dan moet gaan zoeken naar je eerste job. De microbe om te werken in een internationale organisatie en omgeving heeft je dan al te pakken en het is niet altijd even makkelijk om dit na je studies om te zetten naar een boeiende job in een internationale setting.

__________________________________

Noten

[1] http://www.vlaanderen.be/int/flanders-trainee-programme

Auteur

  • Rebecca Deruiter
    Rebecca Deruiter is doctoraatsonderzoeker aan de UGent en verbonden aan het Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP).

Deel dit item

Druk artikel af