Wereldbeeld 2014 / jg. 38 / nr. 172
Menu
Artikel 12 van 12

Leessuggesties

Sanderijn Duquet

Mary Robinson, Everybody Matters: My Life Giving Voice, Walker & Company, 2013, 336 p. ISBN 978-0802779649

 De voormalig Ierse president en Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Mary Robinson schuwt de controverse niet. Tijdens haar VN-mandaat (1997-2002) was ze bijzonder kritisch over de situaties in Tibet en Tsjetsjenië (wat de relaties met de Chinese en Russische overheden bekoelde) en Rwanda (waar haar openlijke veroordelingen tijdens een persconferentie het verzoeningsproces bemoeilijkten). Robinson kwam opnieuw in een storm van kritiek terecht toen ze, post-9/11, de Bush Administratie publiekelijk aanviel, tot groot ongenoegen van Secretaris-generaal Kofi Annan. Het definitieve einde van haar VN-carrière werd ingeluid na een tumultueuze World Conference Against Racism in Zuid Afrika in 2001, waar de Israëlische en Amerikaanse delegaties de conferentie verlieten. De publicatie van de memoires van Robinson is in de geschetste context interessant: ze bevatten een terugblik op een gekleurd verleden, maar geven bovenal een activistische visie op het VN-mensenrechtenbeleid weer.

Olivier De Schutter, Final Report of the Special Rapporteur on the right to food: The transformative potential of the right to food, 24 January 2014, UN Doc. A/HRC/25/57

 Op het einde van zijn zesjarig mandaat (2008-2014) als speciale VN-gezant voor het recht op voeding pleit professor Olivier De Schutter voor drastische veranderingen. In dit laatste rapport voor de VN Mensenrechtenraad staat het begrip duurzaamheid, zowel in de productie als consumptie van voedsel, centraal. Maar het soort bestendigheid dat De Schutter voor ogen heeft, vraagt een radicale en democratische hervorming van internationale voedselsystemen en dus een medewerking van de publieke en private spelers op de voedselmarkt. Het rapport bundelt de aanbevelingen die De Schutter in de loop van zijn mandaat geformuleerd heeft, over handel en landbouwinvesteringen, voedselhulp en ontwikkelingssamenwerking, contractteelt en kleine boeren, en plaatst deze in een bredere context.

Auteur

  • Sanderijn Duquet
    Sanderijn Duquet is aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) en doctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Internationaal Recht en het Leuven Centre for Global Governance Studies, KU Leuven.

Deel dit item

Druk artikel af