Voorzitter verkozen voor de 68ste Sessie van de Algemeen Vergadering

Op 14 juni werd de nieuwe voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) verkozen. John W Ashe, ambassadeur voor de eilandstaat van Antigua en Barbuda bij de VN, zal vanaf september de 68ste sessie van de Algemene Vergadering leiden. Zijne Eminentie Ashe heeft al een lange carrière bij de VN, en andere internationale instituten, doorlopen. Zo was hij voorzitter van het vijfde Comité van de Algemene Vergadering van de VN (het administratieve en budgettaire comité), voorzitter van de Groep van 77 (G77) in New York en Co-chair van het Bureau belast met het voorbereidende werk voor de Rio +20 Conferentie.
Ashe is zeer begaan met duurzame ontwikkeling en klimaatverandering. Als inwoner van een kleine eilandstaat heeft hij een speciale affiniteit met deze onderwerpen en kan hij nieuwe inzichten in het debat brengen. De 68ste sessie van de Algemene Vergadering zal onder andere druk uit oefenen om de Millenium Development Goals te bereiken, de uitkomsten van Rio +20 verder ontwikkelen en een begin maken methet uitdenken van een post-2015 strategie.
Als vertegenwoordiger van Antigua en Barbuda en President van de Algemene Vergadering kan Ambassadeur Asheervoor zorgen dat de Algemene Vergadering op een juiste wijze wordt betrokken bij de Internationale Conferentie over Small Island Developing States volgend jaar.
Ambassadeur Ashe staat bekend als een zeer begaafd diplomaat. Secretaris-Generaal Ban Ki-moon stelde in zijn verklaring afgelegd na de verkiezing van Ashe: “He has a very strong presence. Some even call it a ‘force field’. We see this most clearly when diplomats gravitate toward Ambassador Ashe to seek a consensus. ” Zo zou Zijne Excellentie Ashe in 2002 de onderhandelingen op de wereldtop over Social Development terug op het juiste spoor hebben gekregen.
Ambassadeur Ashe volgt Zijne Excellentie Vuk Jeremic, die President van de 67ste Sessie van de Algemeen Vergadering is, op.