Wereldbeeld 2017 / jg. 41 / nr. 182 / Economische & Sociale Zaken
Menu
Artikel 6 van 7

European UNA Meeting 3-5 mei, Barcelona

Stephanie Toye

Op 3-5 mei 2017 werd in Barcelona de European UNA Meeting georganiseerd door de World Federation of United Nations Associations in samenwerking met de Vereniging voor de Verenigde Naties Spanje. Het thema’s van de conferentie waren de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, de uitvoering van Agenda 2030 en de activiteiten die iedere vereniging hieromtrent organiseert. Ook VVN was, samen met APNU, van de partij op deze conferentie.

Woensdag 3 mei

Op woensdagavond was er een informeel diner gepland waarbij de vertegenwoordigers van iedere vereniging elkaar in een informele context konden ontmoeten. Al snel bleek dat iedere vereniging een andere werking heeft en heel andere activiteiten organiseert wat het interessant maakte om van elkaar te kunnen leren.

Donderdag 4 mei

Op donderdagochtend ging de conferentie zelf van start en werden we welkom geheten door Eduard Sagarra Trias (Voorzitter Vereniging voor de Verenigde Naties Spanje), Bonian Golmohammadi (Algemeen Secretaris WFUNA) en Raul Romeva (Councilor of Foreign Affairs bij de Catalaanse overheid).

Daarna kregen we een korte toelichting van Deborah Seward (Directeur UNRIC) over Agenda 2030 en de implementatie ervan.
Vervolgens was er een panel over de SDGs en Cities. Dit panel bestond uit Dan Lewis (Chief UN Habitat, Resilient Cities Program), Isidre Sala Queralt (Director General for Multilateral and European Affairs bij de Catalaanse overheid) en Arnau Queralt Bassa (Director Advisory Council for the Sustainable Development of Catalonia bij de Catalaanse overheid).

Na een korte pauze lichtten de verenigingen van Spanje, Zweden en Finland enkele van hun activiteiten toe. Een project van de Zweedse vereniging waarbij Carolina Klüft (ex-topatlete) haar steun voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen uitspreekt, lokte bij alle aanwezigen applaus en enthousiaste reacties uit. De video kan hier bekeken worden: https://www.youtube.com/watch?v=7lRLWlnaIT8&sns=fb.

In de namiddag gaf Bonian Golmohammadi (Algemeen Secretaris WFUNA) een overzicht van de door WFUNA georganiseerde projecten. Zo was WFUNA aanwezig op het eerste High Level Political Forum in juli 2016 in New York, vierden zij 70 jaar Verenigde Naties samen met de Luxemburgse vereniging in Luxemburg, en zetten zij de Civil Society Dialogues met de voorzitter van de VN Veiligheidsraad op poten.
Na de voorstelling van de WFUNA-activiteiten werd in twee groepen gewerkt aan twee advocacy statements: een rond “Contributions of EU Member States to UN Peacekeeping” en een rond “Refugees and Migrants in Europe”. Zowel VVN als APNU zetelden in de groep die de tekst rond “Refugees and Migrants in Europe” zouden uitwerken. Nadat in deze eerste sessie enkele basislijnen werden besproken, hebben VVN evenals de vertegenwoordigers van de verenigingen van Duitsland en Noorwegen buiten de conferentie om verder gewerkt aan de tekst en getracht met een goede structuur op de proppen te komen zodat de tekst zeker klaar zou zijn aan het einde van de conferentie.
Nadien stond een bezoek aan en rondleiding in het Parlement van Catalonië op het programma waarna we op het kantoor van de Spaanse vereniging ontvangen werden voor het avondeten.

Vrijdag 5 mei

Op vrijdag gingen we van start met een paneldiscussie rond Duurzaam Ontwikkelingsdoel 8, waarbij het panel bestond uit Parvati Nair (UNU) en Elvira Mendez (Directeur vereniging Salud y Familia), en gemodereerd werd door Anne Cathrine Da Silva, Algemeen Secretaris van de Noorse vereniging.

Vervolgens werd er verder gewerkt aan de advocacy statements waarop beide groepen hun teksten aan iedereen voorstelden en bespraken. De teksten zullen door WFUNA gepubliceerd worden nadat alle Europese verenigingen hebben aangegeven of ze deze al dan niet wensen te ondertekenen.

Na de lunch werd een interne vergadering gehouden waarbij iedere vereniging een korte toelichting gaf omtrent haar activiteiten en waarbij een moment werd voorzien voor suggesties, opmerkingen, vragen, etc. Om 16u was de conferentie afgelopen, werden visitekaartjes uitgewisseld en vertrok iedereen met nieuwe inspirerende ideeën naar huis.

Auteur

  • Stephanie Toye
    Stephanie Toye studeerde rechten aan de KULeuven en heeft een LL.M. in International Humanitarian Law & Human Rights van de Geneva Academy. Momenteel is zij Algemeen Secretaris van de VVN en tevens beleidsondersteunend vrijwilliger bij Amnesty International Vlaanderen. Voorheen werkte zij als advocaat-stagiaire en juriste in het Belgische asielrecht en liep ze stage bij de Global Centre for the Responsibility to Protect in New York.

Deel dit item

Druk artikel af