Wereldbeeld 2016 / jg. 40 / nr. 178 / Duurzame Ontwikkeling
Menu
Artikel 1 van 8

Edito

Kirsten Arnauts

Beste lezers,

Heel graag bedank ik jullie eerst voor jullie enthousiaste reacties na de publicatie van het eerste digitale exemplaar van Wereldbeeld. De feedback deed veel plezier en bevestigt de keuze die we hebben gemaakt. Nu is alweer het tweede digitale nummer een feit en stellen we dit uiteraard met veel plezier aan jullie voor!

In de aanloop naar de klimaattop in Parijs, stelde Bram De Botselier zich de vraag hoe de Aziatische landen – waarvan de grootsten ook als gigantische vervuilers gezien worden – zich positioneerden tijdens deze onderhandelingen. Zo krijgen we onder andere een interessante inkijk in de dynamieken van regionale coalitievorming en verschillende onderhandelingsgroepen.

Marcus Leroy schrijft in zijn opiniestuk dan weer over de hernieuwde interesse in samenwerking met de privésector wanneer we het over internationale samenwerking hebben. Wat is juist de impact van een nauwere samenwerking met de privésector en wat zouden eventuele valkuilen kunnen zijn?

Met een actualiteitsstuk over de World Humanitarian Summit verwelkomen we ook een nieuw lid in onze redactieraad, namelijk Luca Ferro, doctoraatstudent aan de Universiteit Gent en lid van het Ghent Rolin-Jaequemyns International Law Institute (GRILI). In zijn bijdrage brengt hij een terugblik op de top die volgens velen een grote teleurstelling is geworden, maar waarvan hij ook een aantal positieve aspecten aanhaalt.

Vervolgens wijdt Neri Sybesma-Knol een stuk aan de 70-jarige verjaardag van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Internationale arbitrage blijft een belangrijke peiler in het bewaren van duurzame vrede.

Unite4Heritage-large

Tot slot vestig ik ook graag de aandacht op een campagne georganiseerd door de Vlaamse Unesco Commissie naar aanleiding van de opzettelijke vernieling van Unesco Werelderfgoed in o.a. Syrië en Irak. Deze vernielingen raken onze historische en culturele achtergrond en toch worden de aanvallen vaak als ver van ons bed ervaren. Nochtans blijken wij en ons erfgoed met de aanslagen in Parijs en Brussel veel kwetsbaarder te zijn dan we hadden durven denken.

Vandaar dat de Vlaamse Unesco Commissie een kunstcampagne lanceerde omtrent de ‘fragiliteit van ons eigen cultureel erfgoed’ en gaven ze de opdracht aan jongeren om kunstwerken in te sturen die die kwetsbaarheid symboliseerden. Ze ontvingen meer dan zestig kunstwerken en maakten er een kort filmpje bij dat je op Youtube kan bekijken.

Het zou jammer zijn indien we dit erfgoed in binnen- en buitenland door vernielingen niet meer zouden kunnen bezoeken tijdens een mooie zomervakantie bijvoorbeeld!

Hopelijk biedt Wereldbeeld jullie aan de start van de grote zomervakantie boeiend leesvoer aan en mogen we jullie dan in het najaar weer op onze talrijke activiteiten verwelkomen!

Zomerse groeten,

Kirsten Arnauts

Hoofdredacteur Wereldbeeld

Auteur

  • Kirsten Arnauts
    Kirsten Arnauts is hoofdredacteur van Wereldbeeld en lid van de Raad van bestuur van de VVN. Van 2011 tot 2012 was ze ook Algemeen Secretaris van de VVN.

Deel dit item

Druk artikel af