Wereldbeeld 2014 / jg. 38 / nr. 171
Menu
Artikel 2 van 11

Edito

Julie Mariën

Huidig nummer van Wereldbeeld met als thema vrede en veiligheid, komt net uit op een moment dat er erg veel conflicten en internationale uitdagingen zijn. Denk maar aan de burgeroorlog in Syrië, het conflict in het Midden Oosten, de burgeroorlog in de Centraal Afrikaanse Republiek, de onrust in Oekraïne, terroristische dreigingen, enzovoort. In deze context gaan er steeds meer stemmen op dat interventie vanwege bilaterale en regionale actoren onvoldoende is en dat de Verenigde Naties zijn rol als handhaver van de internationale vrede moet waarmaken. Met dit doel werden de Verenigde Naties immers opgericht, zoals ook werd opgenomen in artikel één van het VN-Handvest.

Een conflict kan immers verstrekkende gevolgen hebben. De meeste conflicten brengen de veiligheidssituatie van de omringende landen in de regio in gevaar. Maar de gevolgen zijn op de een of andere manier ook voor andere landen sterk voelbaar. Circuleren er bijvoorbeeld oorlogsdiamanten uit de Centraal Afrikaanse Republiek in de Antwerpse diamantsector? Welke impact heeft de Russische perenboycot op onze economie? De antwoorden op dergelijke vragen maken als snel duidelijk dat, in tijden van globalisering, de gevolgen van een conflict ook voelbaar zijn in een land waarmee het misschien op het eerste gezicht weinig banden heeft.

Een aantal conflicten blijkt bovendien in de vergetelheid te zijn geraakt. Het conflict in de Centraal Afrikaanse Republiek en het conflict in Zuid-Soedan kwamen nog nauwelijks aan bod in de Westerse media. De VN besteedt echter wel aandacht aan deze conflicten en de humanitaire situatie aldaar. Daarom is het ten zeerste aan te raden ook het mediakanaal van de VN – ‘UN News Centre’ – te raadplegen.

Dit nummer van Wereldbeeld  besteedt wel aandacht aan de ‘vergeten conflicten’, zoals dat in de Centraal Afrikaanse Republiek. Daarnaast wordt dieper ingegaan op de meer gekende conflicten, wordt vanuit verschillende invalshoeken nagegaan hoe de VN zijn rol als bewaarder van de internationale vrede en veiligheid waarmaakt en wordt bekeken of de institutionele werking van de VN deze rol belemmert.

Bij deze wens ik samen met de voltallige redactie, de auteurs te bedanken voor hun bijdrage aan dit boeiend nummer van Wereldbeeld en wensen we de lezer nog veel leesplezier toe.

Auteur

  • Julie Mariën
    Julie Mariën studeerde vergelijkende en internationale politiek aan de Katholieke Universiteit van Leuven en milieuwetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Ze was Algemeen Secretaris bij de Vereniging voor de Verenigde Naties in 2014-2015. Hiervoor deed ze stage bij UNU-CRIS, waar ze meewerkte aan een haalbaarheidsstudie over nieuwe onderwijsinitiatieven in Vlaanderen.

Deel dit item

Druk artikel af