Wereldbeeld 2014 / jg. 38 / nr. 170
Menu
Artikel 2 van 11

Edito

Ria Heremans

Sedert de oprichting van de VN in 1945 was en blijft “Ontwikkeling” samen met “Vrede en Veiligheid” en “Mensenrechten” de onlosmakelijke kernopdrachten van alle VN-lidstaten.

Al deze doelstellingen tot bij het grote publiek brengen, behoort sedert de oprichting van de VVN, nu 38 jaar gelden, dan ook tot de hoofdbekommernis van onze vereniging. Zo stelde Prof. Jef Van Bilsen, onze eerste voorzitter, tijdens de oprichtingsvergadering in Antwerpen: “de VVN wil de breedst mogelijke kringen van de bevolking betrekken bij wat er in de VN omgaat, én tot een intensere opinievorming over VN-problemen bijdragen,” met ontwikkeling als bijzonder aandachtspunt.

2014 en 2015 zijn voor de VN en de VN-verenigingen weer belangrijke tijden voor de invulling van de doelstelling van “sociale en economische ontwikkeling”. Na de  grote globale ontwikkelingsconferenties en de ontwikkelingsdecennia van de jaren 90, werd in september 2000  de “Millenniumverklaring” aanvaard, een nieuw plan om voor 2015 de grootste wereldproblemen opnieuw aan te pakken. Dit resulteerde in de “Millenniumontwikkelingsdoelstellingen”, 8 MDG’s met betrekking tot armoede en honger, gelijkheid (in bijzonder inzake gender, universeel basisonderwijs, kindersterfte, kraambedsterfte, HIV/Aids, malaria & TBC), betere bescherming van het milieu én een “globaal partneriaat voor ontwikkeling” (zie: www.un.org/millenniumgoals)

Sedert 2000 werd op diverse punten van de MDG’s wel heel wat vooruitgang geboekt, maar helaas té traag en té partieel. Daarom werd van start gegaan met het opzetten van een Post-2015 ontwikkelingsagenda. Bij het verschijnen van dit Wereldbeeld themanummer zijn we aan de vooravond van de komende Algemene Vergadering van de VN in een nieuwe stroomversnelling geraakt.

Ook binnen de VVN ontstond er een nieuwe dynamiek in verband met internationale samenwerking rond ontwikkeling. De vroegere werkgroep “Ontwikkelingssamenwerking“ werd omgevormd tot een nieuwe werkgroep “Internationale samenwerking”. De werkgroep is samengesteld uit experten uit de praktijk, onderwijsgremia, academische wereld, civiele samenleving en mediakringen alsook uit mensen met ervaring binnen VN-organisaties. Kortom: de werkgroep is de weerspiegeling van de doelgroepen die de VVN wil bereiken én waarmee ze een reëel partneriaat verder wil uitbouwen. De groep werkte een visie tekst uit met als de doelstelling: “Uitgaand van het belang van internationale samenwerking willen we bijdragen aan het ‘engagement’ betreffende duurzame ontwikkeling en globale publieke goederen; dit met het oog op ‘gelijkheid, billijkheid en gerechtigheid’, zoals nagestreefd door de VN en het VN-Handvest.” De visietekst stelt ook duidelijk dat “we overtuigd zijn van de onvervangbare rol van de VN, ook al worden zwakheden en gebreken van de organisatie erkend.”

De werking van dit VVN-platform zal zich toespitsen op het “informeren, bewust maken, sensibiliseren en duurzaam activeren,” dit onder meer door het samenbrengen van relevante actoren. De VVN plant dus zich nog actiever in te zetten voor de organisatie van eigen initiatieven betreffende internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling, dit naast het actief meewerken aan initiatieven van andere instellingen, organisaties en bewegingen. Zo streeft de VVN naar actievere bijdrage aan het bestaande netwerk van de “ontwikkelingsdebatten” (BTC, VVOB, VLIR, (ex)VAIS, 11.11.11 & VVN).

In de komende maanden plant de VVN seminaries rond thema’s als: het recht op ontwikkeling, het integreren van mensenrechten in internationale samenwerking voor duurzame ontwikkeling en ongelijkheidsvraagstukken.

De inhoud van onderhavig tijdschrift sluit perfect aan bij deze nieuwe wind.

We lezen immers bijdragen over cruciale aspecten van duurzame ontwikkelingsprocessen, billijke samenwerking, sociale inclusie, rechtvaardige internationale handels- en financiële instrumenten, politieke mechanismen en praktijk ervaringen.

Zo stelt Marcus Leroy de oude “ontwikkelingshulp” in vraag en pleit voor een benadering van “samenwerkingsontwikkeling”. Hoe de opmerkelijke 20ste eeuwse innovatie van het microkrediet niet de hoge verwachtingen kon waarmaken en dus verder met meer realisme moet worden gehanteerd, wordt uiteengezet door Lode Berlage & Namrata Vasudeo Jasrotia. Lore Van den Putte neemt ons mee in de meanders van de impact van handel op sociale ontwikkeling, met het fundamenteel belang van het wereldwijd respecteren van arbeidsstandaarden. Hoe budgetsteun als “instrument voor efficiënte besteding van ontwikkelingshulp” zowel risico’s als opportuniteiten inhoudt op vlak van gendergelijkheid en vrouwenrechten, lezen we in de bijdrage van Petra Debusscher. Boeiend is ook hoe Jan Depreter, Katrien Meeuwissen en Peter Maddens een tipje van de sluier oplichten over de werking  van de 5de Commissie van de Algemene vergadering(AV) van de VN die de budgettaire beslissingen van de AV voorbereidt. Ze wijzen tevens op de belangrijke vrijwillige bijdragen van de VN-lidstaten aan de VN-programma’s en fondsen actief op het vlak van duurzame ontwikkeling. In de boekenrubriek wordt het nieuwste World Development Report van de Wereldbank besproken dat als thema heeft: “Risicomanagement als instrument voor ontwikkeling”.

Verder vinden we in dit nummer ook een interview met Christophe Verhellen, de nieuwe Benelux Desk Officer op het Regionaal VN-Informatiecentrum voor West Europa. Na voor de VN-familie te hebben gewerkt in vele landen met moeilijke uitdagingen, namelijk Oeganda, Mauritanië, Kenia en Afghanistan, wil hij vanuit die ervaring mee nadruk leggen op het belang van het beter informeren en meer engageren van de jeugd.

In het ontwikkelingsnummer van 2015 zal U meer kunnen lezen over de resultaten van deze nieuwe VVN-inzet én VN discussies over de Post-2015 agenda. De werkzaamheden van de VN, de overheid en het middenveld kunnen gevolgd worden op  www.un.org/millenniumgoals/beyound2015www.deadline2015.be en www.detijdloopt.be.

Intussen hopen we dat U, als VVN-lid of als VVN-sympathisant, actief zal deelnemen aan deze discussies die essentieel zijn voor het recht op (duurzame) ontwikkeling voor alle wereldburgers. Wellicht kunt U hiervoor ondermeer de VVN monografie “Ontwikkelingslanden en de nieuwe wereldorde” en het VVN pedagogisch dossier over “Duurzame ontwikkeling in de klas” ter hand nemen.

Auteur

  • Ria Heremans
    Ria Heremans is erelid van de VVN en voormalig hoofd van het Regionaal VN-Informatiecentrum in Brussel.

Deel dit item

Druk artikel af