Wereldbeeld 2014 / jg. 38 / nr. 170
Menu
Artikel 11 van 11

Leessuggesties

Sanderijn Duquet

Ward Wilson. Five Myths About Nuclear Weapons. Houghton Mifflin Harcourt. 2013. 208 p. ISBN 978-0547857879

Wilson’s boek neemt stelling in over het nut en belang van kernwapens. Hoewel het algemeen aanvaard is dat het produceren, testen en opslaan van kernwapens bijzonder gevaarlijke activiteiten zijn, wordt er ook regelmatig gesteld dat het bezit ervan (door de ‘juiste’ Staten) de wereld veiliger maakt. Aan de hand van vijf centrale stellingen toont de studie stap voor stap aan waarom de argumenten ter bevordering van nucleaire wapens falen. Met een heldere kijk op de wereldorde en op basis van zowel nieuwe informatie als historisch onderzoek, besluit Wilson dat kernwapens niet enkel enorme risico’s inhouden, maar dat ze in essentie ook niet erg nuttig zijn.

 

Roger Lipsey. Hammarskjöld: A Life. University of Michigan Press. 2013. 760 p. ISBN 978-0472118908

Dag Hammarskjöld, de tweede Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, liet de wereld een bijzondere erfenis na. Deze biografie gaat in op Hammarskjöld’s talenten als diplomatiek bemiddelaar en zet daarbij zijn tactisch en psychologisch inzicht in internationale relaties ruimschoots in de verf. Maar er is meer. Aan de hand van persoonlijke archieven, aantekeningen, briefwisselingen en zelfs een privédagboek, wordt de lezer een analyse voorgeschoteld van zowel de staatsman als de filosoof/visionair in Hammarskjöld. Het boek verschaft bovendien nieuwe inzichten in de wijze waarop Hammarskjöld’s boodschap van vrede en hoop voor de mensheid vertaald kan worden in de huidige internationale context. De opvattingen van Hammarskjöld over de wereldorde worden mede levend gehouden door dit indrukwekkend werk.

 

Wereldbank. World Development Report (WDR) 2014: Risk and Opportunity – Managing Risk for Development. 362 p. Beschikbaar op http://wdronline.worldbank.org/

Jaarlijkse tekent de Wereldbank haar prioriteiten uit in een Wereld Ontwikkelingsrapport (WDR). Het thema van het ontwikkelingsrapport van 2014 is ‘risicomanagement als instrument voor ontwikkeling’. Het rapport stelt dat de wereld de afgelopen 25 jaar een groot aantal veranderingen heeft doorgemaakt welke hebben geleid tot een hogere algemene levensstandaard. Vele landen bewandelden een pad van internationale integratie en zetten stappen in de richting van economische hervormingen, technologische modernisering en een ruimere democratische participatie. Mogelijkheden lijken eindeloos, maar een snel wijzigende wereld houdt ook risico’s in. Financiële turbulenties, sociale onrust en milieuschade kunnen werkloosheid, criminaliteit en de verspreiding van ziektes in de hand werken. Het negeren van risico’s inherent aan de ontwikkeling van economieën kan leiden tot crisissituaties die, op hun beurt, sociale en economische hervormingen in gevaar brengen. Bovendien treffen de gevolgen van slecht gemanagede risico’s de armen vaak het hardst. Het WDR 2014 betoogt dat de oplossing er niet in bestaat om internationalisering af te wijzen of om risico’s te vermijden, maar integendeel om staten voor te bereiden op de mogelijkheden en risico’s die een wereld in evolutie met zich meebrengt.

Auteur

  • Sanderijn Duquet
    Sanderijn Duquet is aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) en doctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Internationaal Recht en het Leuven Centre for Global Governance Studies, KU Leuven.

Deel dit item

Druk artikel af