Wereldbeeld 2015 / jg. 39 / nr. 173 / Duurzame Ontwikkeling
Menu
Artikel 11 van 15

Actualiteit - Een vaag akkoord van eigenbelangen in Lima noodzaakt jongeren tot actie

Jonathan Lambregs

De akkoordtekst van Lima bevat een aantal essentiële elementen voor een – hopelijk ambitieus – VN klimaatakkoord in Parijs volgend jaar. De vaagheid van de tekst laat echter toe dat de ‘nationale bijdragen’ nog alle kanten op kunnen. Die vaagheid staat in schril contrast met de prangende noodzaak voor concrete acties om de opwarming van de aarde tot 2 graden te begrenzen. Jongeren die de kansen van een ambitieus klimaatbeleid onder de aandacht brengen, blijven daarom cruciaal.

Als VN jongerenvertegenwoordiger van de Vlaamse Jeugdraad woonde ik begin december 2014 de internationale klimaatonderhandelingen COP20 bij in Lima, Peru. De uitkomst van deze onderhandelingen beschrijft de inhoud van de nationale bijdragen voor een akkoord van Parijs. Die bijdragen beschrijven de concrete klimaatacties die landen zullen ondernemen en worden in de loop van 2015 kenbaar gemaakt. Zo verplichtte Europa zich er al toe haar uitstoot met 40% terug te dringen tegen 2030. België zal aan deze doelstelling haar steentje bijdragen.

Kansen voor jongeren

Als Parijs afklopt met een ambitieus klimaatakkoord, biedt dat heel wat kansen voor jongeren in termen van werkgelegenheid en ondernemerschap. In tijden van hoge werkloosheid zijn dit belangrijke kansen waarmee overheden aan de slag kunnen en wij als jongeren van kunnen profiteren.

Zo liggen er bijvoorbeeld in de duurzame bouwsector en hernieuwbare energiesector in België, meer dan 50 000 arbeidsplaatsen voor het grijpen. Ook innovatieve en ondernemende jongeren kunnen aan de slag om een antwoord te bieden op de uitdagingen van een veranderend klimaat. Nu al zetten ondernemers zich volop in om waterstof te gebruiken als energieopslag en de kracht van vliegers om te zetten in elektriciteit.

Een kast vol rapporten van de Wereldbank, de OESO, de Europese Commissie, de International Labour Organisation (ILO), etc. becijferen die economische meerwaarde en tewerkstelling van een economie waarin broeikasgassen niet tegen hoog tempo in de atmosfeer gepompt worden.

Verdeelde belangen

Voor politici is het niet eenvoudig om resoluut te kiezen voor een nieuwe groene economie. Dat houdt immers een hertekening in van de huidige structuur waarin voornamelijk huidige, ‘niet-groene’ belangen de plak zwaaien. Onderhandelaars in Lima hadden dan ook sterk het gevoel dat een ambitieus klimaatakkoord hun kansen op vooruitgang en groei zou fnuiken.

Het is daarom van cruciaal belang dat jongeren vertegenwoordigd worden op het internationale niveau. We kunnen de onderhandelaars duiden op de socio-economische meerwaarde en enorme ecologische winsten van een internationaal klimaatakkoord. Wij willen immers later onze plaats innemen in een groene economie die op een duurzame wijze bijdraagt aan groei en vooruitgang.

 Parijs in het vooruitzicht

De uitkomst van Lima bevat een aantal essentiële elementen voor – hopelijk een ambitieus – akkoord in Parijs. De vaagheid van de tekst laat echter toe dat de ‘nationale bijdragen’ nog alle kanten op kunnen. De belangrijke discussies zullen dus nog gevoerd worden in de aanloop naar Parijs. En daar moeten jongeren bij zijn om de onderhandelaars te herinneren aan wat allemaal mogelijk wordt dankzij een ambitieus klimaatbeleid.

 Zelf zal ik doorheen het jaar scholieren informeren over het klimaatprobleem en mogelijke oplossingen via een klimaatworkshop. Bovendien organiseer ik een side-event tijdens de klimaattop in Parijs over de kansen voor jongeren in klimaatactie.

Vlaamse Jeugdraad

Zin om mee te helpen en de belangen van jongeren te verdedigen? Participeer in de werkgroep duurzame ontwikkeling van de Vlaamse Jeugdraad. Contact: alice.kooij@ambrassade.be

Auteur

  • Jonathan Lambregs
    Jonathan Lambregs werd eind 2013 verkozen als VN-Jongerenvertegenwoordiger van de Vlaamse Jeugdraad. Hij werkt momenteel als project manager bij de Bond Beter Leefmilieu. Hij studeerde politieke wetenschappen en climate studies.

Deel dit item

Druk artikel af