Vlaamse VN Subsidies

Vlaamse VN Subsidies

Vlaanderen kent subsidies toe aan projecten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP). De projecten bevinden zich in twee van de drie Vlaamse Partnerlanden (Mozambique en Malawi), en kaderen dus binnen de Vlaamse ontwikkelingsfocus op zuidelijk Afrika. (zie: Vlaamse Beleidsnota 2009 – 2014; Buitenlands beleid, Internationaal ondernemen en Ontwikkelingssamenwerking)

Uit perscommuniqués van de nieuwsdienst van de Vlaamse Overheid:

“De Vlaamse Regering kent een subsidie van maximaal 1 miljoen euro toe aan World Health Organization in Genève, als tegemoetkoming in de kosten voor het programma ‘Health System Strengthening 2014-2015’. Het programma moet het gezondheidssysteem in Mozambique versterken.”

“De Vlaamse Regering kent een subsidie van 1,25 miljoen euro toe aan het One Un Fund for Malawi, beheerd door UNDP Malawi, als tegemoetkoming in de kosten voor de uitvoering van ‘de Vlaamse bijdrage aan het One UN Window for the Right to Food’. Het programma wil voedsel beschikbaar, toegankelijk en toereikend maken voor elke Malawiër.”

Men kan hier dus spreken van een ‘geoormerkte’ subsidie voor de WHO en UNDP.