ScholierenMUN

Elk jaar organiseren VVN & VVN Youth BruxMUN, een MUN voor scholieren en studenten zonder MUN ervaring die plaats vind te Brussel.

Neem gerust een kijkje op de Facebook pagina.

Interesse om mee te doen? Inschrijven? Stuur even een mailtje naar vvnyouthpresident@vvn.be voor meer informatie!

Tevens werd door VVN & VVN Youth een toolkit ontwikkeld die scholen moet toelaten zelf een scholieren MUN te organiseren en hen hierbij te begeleiden. Deze toolkit vind je hier.

 

Wat is een Model United Nations (MUN)?

Een Model United Nations in zijn huidige vorm brengt studenten uit het hoger of middelbaar onderwijs bij elkaar om een heuse VN of intergouvernementele conferentie te simuleren. Je treedt in de voetsporen van een diplomaat, verdedigt de standpunten van een land en debatteert over een actueel thema. Een MUN is dus eigenlijk een zo waarheidsgetrouw mogelijke oefening in multilaterale diplomatie.

Tijdens een MUN verdiepen de deelnemende delegaties zich in het beleid van een bepaald land om vervolgens hun rol als diplomaat of regeringsonderhandelaar op te nemen. Eens de MUN van start is gegaan worden actuele onderwerpen van internationaal belang onder de loep genomen waarna tijdens een reeks van opeenvolgende debatten actief naar een oplossing voor het wereldprobleem in kwestie wordt gezocht. Tijdens de eigenlijke simulatie van het onderhandelingsproces wordt van de studenten verwacht dat zij hun communicatieve vaardigheden, hun onderhandelingstalent, en tevens hun vermogen tot kritisch denken aanwenden om het beleid van hun land te verdedigen.

Vanzelfsprekend is het een uitdaging voor elke delegatie om een zo sterk mogelijke stempel te drukken op de uiteindelijke MUN resolutie die aan het einde van de debatten wordt gestemd. De meeste MUN’s zijn simulaties van één of meerdere comités binnen het VN-systeem. Hierbij denken we aan comités die ressorteren onder de Economische en Sociale Raad of onder de Algemene Vergadering van de VN. Ook de Veiligheidsraad leent zich hier uitstekend toe.

Wat is nu de ScholierenMUN?

In samenwerking met het Vredescentrum te Antwerpen organiseerde de MUN Unit reeds op 20 mei 2010 de eerste MUN voor scholieren, met als thema ‘het nucleair programma van Iran’! Ook in 2011 was het project een groot succes en hebben er 5 scholen aan ScholierenMUN deelgenomen. VVN Youth leden verzorgen het goede verloop van de dag alsook een degelijke voorbereiding van de scholieren aan de hand van voorbereidingsgidsen, lessen over de VN, handleidingen over diplomatiek spreken, … Op de slotdagen werd een vergadering van de Veiligheidsraad gesimuleerd met als onderwerp: ‘de toekomst van Afghanistan’.

Sindsdien is de ScholierenMUN een wederkerend jaarlijks project dat door VVN georganiseerd wordt.

  • Mei 2010: Eerste ScholierenMUN met een simulatie van de VN-Veiligheidsraad over het nucleair programma van Iran (Vredescentrum, Antwerpen)
  • Mei 2011: Tweede ScholierenMUN met een simulatie van de VN-Veiligheidsraad over de toekomst van Afghanistan (Vredescentrum, Antwerpen)
  • Mei 2015: Derde ScholierenMUN met een simulatie van de VN-Veiligheidsraad over de de dodelijke ebola-epidemie in West-Afrika (Heilige Maagdcollege in Dendermonde)
  • Oktober 2015: Vierde ScholierenMUN als voorbereiding voor een simulatie van de COP21 in Roosendaal in 2016 (Sint-Lutgardis Instituut Antwerpen & Norbertus College Roosendaal)
  • Februari 2016: Vijfde ScholierenMUN met een simulatie van de COP21 in Roosendaal (Sint-Lutgardis Instituut Antwerpen & Norbertus College Roosendaal)
  • Mei 2016: Zesde ScholierenMUN met een simulatie van de VN-Veiligheidsraad over de de dodelijke ebola-epidemie in West-Afrika (Heilige Maagdcollege in Dendermonde)
  • November 2017: De eerste editie van BruxMUN, het flagship MUN project van VVN Youth voor scholieren en studenten met beperkte MUN ervaring (Vrije Universiteit Brussel)
  • Februari 2018: Zevende ScholierenMUN met een simulatie van de VN-Algemene Vergadering over de vluchtelingencrisis in Syrie in Roosendaal (Sint-Lutgardis Instituut Antwerpen & Norbertus College Roosendaal)
  • Februari 2019: Achtste ScholierenMUN met een simulatie van de VN-High-Level Political Forum over energietransitie in Roosendaal (Sint-Lutgardis Instituut Antwerpen & Norbertus College Roosendaal)
  • Oktober 2019: De tweede editie van BruxMUN, het flagship MUN project van VVN Youth voor scholieren en studenten met beperkte MUN ervaring (European Committee of the Regions)