68ste sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Op dinsdag 17 september werd de 68ste sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties geopend. Het Algemene Debat van de Algemene Vergadering begint op dinsdag 24 september en eindigt op 1 oktober. Tijdens dit Algemene Debat hebben staatshoofden, regeringsleiders en andere hoge functionarissen van de 193 leden van de VN de kans om de voor hun landen belangrijke thema’s op de internationale agenda te krijgen of  te houden. Voor België is dit oa de problematiek omtrent de Democratische Republiek Congo.

De 68ste sessie loopt natuurlijk langer dan het Algemene Debat.  Er zijn oa ook de zes hoofd comités, speciale sessies en verschillende werkgroepen. Meer achtergrond info over de Algemene Vergadering vindt u hier.

De 68ste sessie wordt voorgezeten door Zijne Excellentie Ambassadeur John Ashe. Hij is de ambassadeur van de eilandstaat Antigua en Barbuda. Hij volgt Zijne Excellentie Vuk Jeremic op en treed daarmee in de voetsporen van oa voormalig Belgisch politicus en voorzitter van de eerste Algemene Vergadering van de VN,  Paul-Henri Spaak

Zijne Excellentie Ashe heeft al een lange carrière bij de VN, en andere internationale instituten, doorlopen. Zo was hij voorzitter van het vijfde Comité van de Algemene Vergadering van de VN (het administratieve en budgettaire comité), voorzitter van de Groep van 77 (G77) in New York en Co-chair van het Bureau belast met het voorbereidende werk voor de Rio +20 Conferentie. Ashe is zeer begaan met duurzame ontwikkeling en klimaatverandering.

Voor België is premier Di Rupo zondag naar New York vertrokken. Hij wordt vergezeld door de minister van ontwikkelingssamenwerking Labille. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is al sinds woensdag in New York, waar hij koningin Mathilde vergezelde bij oa een bijeenkomst op het kantoor van Unicef, alwaar de koningin een toesprak gaf over kinderrechten. Op donderdag 26 september zal premier Di Rupo de Algemene Vergadering toespreken.

Een interview met de president van de 68ste algemene Vergadering vindt u terug via deze link.

Een agenda en andere documentatie (zoals toekomstige draft resolutions) kan u hier terug vinden.