Lezing: Fragmentatie in het Internationale Milieubeleid 4/11

De Vereniging voor de Verenigde Naties, in samenwerking met het Leuven Centre for Global Governance Studies en de Kring Internationale Betrekkingen,

nodigt u vriendelijk uit voor een avondlijke leizng over:

De Gebroken Spiegel: Blijvende Fragmentatie in het Landschap van het Internationale Milieubeleid, Post-Rio.

door:

dhr. Pieter Leenknegt

De lezing vindt plaats op maandag 4 november, 19:00.
Locatie is het Auditorium Zeger Van Hee,
College De Valk, Tiensestraat 41, 3000 Leuven.

Abstract:
Indien de Verenigde Naties (VN) een wereldregering uitmaakten zou het ministerie van leefmilieu daarvan een warboel van jewelste zijn. De 2012 VN-conferentie over Duurzame Ontwikkeling – Rio+20 – heeft niet minder dan vijftien ambitieuze werven gelanceerd voor de verbetering van het internationale optreden rond duurzame ontwikkeling en de milieupijler binnen die duurzame ontwikkeling. Bovendien zorgde de conferentie ook voor een nooit eerder geziene gelegenheid om het institutionele landschap van het internationale milieubeleid te herschikken. En dit op het enige niveau dat het falende institutionele raamwerk ook daadwerkelijk kan aanpakken, nl. het niveau van de staatshoofden en regeringsleiders. Die mooie belofte werd echter niet ten volle ingelost. Aan de hand van concrete voorbeelden zal Pieter Leenknegt aftasten hoe de blijvende juridisch-politieke fragmentatie de beleidscoherentie, -efficiëntie en/of -effectiviteit belemmert in de multilaterale milieuarena, waar snel toepasbare oplossingen beschikbaar zijn voor de meest ernstige excessen in het huidige systeem en wat zou kunnen worden gedaan op lange termijn.

Korte Biografie:
Pieter Leenknegt (LL.M., Harvard, Europacollege) is adjunct-posthoofd op de Belgische Ambassade in Nairobi, Kenia. Ook is hij de Belgische Adjunct-Permanente Vertegenwoordiger bij het VN milieuprogramma (UNEP) in Nairobi. Voordien deed hij inter alia dienst als Belgisch diplomaat bij de Wereldhandelsorganisatie, de VN en de VN-instellingen in Genève. Hij was lid van de Belgische delegatie bij verscheidene onderhandelingsronden van de Conventie van Minamata over kwik (2011-2013) en het Protocol van Nagoya over Toegang en Opbrengstendeling bij de Conventie over Biodiversiteit (2010). Pieter Leenknegt brengt de presentatie in eigen naam.

Deelname is gratis, maar registratie is verplicht, voor 1 november, via conference@ggs.kuleuven.be of info@vvn.be .