Internationale Dag van de Rechten van de Mens – 10 December

Op 10 december 1948 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens aan. Naar aanleiding van deze historische gebeurtenis werd 10 december Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Tegenwoordig kennen we een achttal specifieke internationale mensenrechtenverdragen (tegen genocide; tegen rassendiscriminatie; voor economische, sociale en culturele rechten; voor burgerrechten en politieke rechten; tegen foltering; inzake kinderrechten; inzake rechten voor personen met een handicap) die de Universele Verklaring verder uitwerken.
(Info over de verdragen via: http://www.ohchr.org/EN/ProfessionalInterest/Pages/CoreInstruments.aspx en http://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/verdragen/mensenrechtenverdragen.html ).

Over het meest recente mensenrechtenverdrag uit 2006, namelijk het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, organiseerde de VVN vorige week nog een studievoormiddag met de focus op onderwijs.

In het bericht van Secretaris-generaal Ban Ki-Moon wordt er ook verwezen naar de twintigste verjaardag van de Wereldconferentie over Mensenrechten en het aannemen van de Weense Verklaring en Actieprogramma. Dit waren belangrijke stappen in de strijd om mensenrechten een realiteit voor allen te maken. Onder andere het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten (OHCHR) werd toen opgericht.
Het volledige bericht van de Secretaris-generaal kan u lezen via volgende link: humanrightsday2013-message .

In het persbericht van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken staat te lezen dat “mensenrechten meer dan ooit een rode draad vormen in zijn beleid. Het gaat over waarden die integraal deel uitmaken van onze democratische samenleving.”
Verder staat er in datzelfde persbericht ook dat België in 2014 de mensenrechten verder zal bevorderen en beschermen. Onder meer bij de besprekingen over de post-2015 agenda. En “Hoewel ons land momenteel geen lid is van de Mensenrechtenraad pleit Didier Reynders voor een actieve rol van België in dit forum, onder meer door de kwesties van de doodstraf en van kinderen en gewapende conflicten op de agenda te houden. België is momenteel wel lid van het VN NGO-Comité. Ons land blijft ijveren in dit comité ijveren voor de accreditatie van mensenrechten NGOs. Ook in de VN Commissie over de Status van de Vrouw is België actief.”
“ Tot slot wenst minister Reynders er op te wijzen dat hij ook oog heeft voor de bevordering en de bescherming van de mensenrechten in België zelf. Hiertoe stelt ons land een actieplan op ‘Business and human rights’. Afgelopen september heeft ons land ook een vrijwillig interim tussentijds rapport ingediend bij de Mensenrechtenraad over de implementatie van de aanvaarde aanbevelingen in het kader van het Universeel Periodiek Onderzoek (UPR).”

Voor meer info over Mensenrechten in Vlaamse context kan u de publicatie ‘Mensenrechten en het Vlaams internationaal beleid’ downloaden via volgende link: http://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/mensenrechten-en-het-vlaams-internationaal-beleid-1 .

Over enkele dagen zal het Mensenrechtennummer van het VVN tijdschrift Wereldbeeld, Tijdschrift voor de Verenigde Naties verschijnen. Verder is dit weekend ook de negende editie van de VVN Model United Nations gehouden. Als aandenken ontvingen de participerende studenten de VVN Wereldvisie monografie Mensenrechten, Actuele Brandpunten.