Internationale Dag van nultolerantie tegen vrouwelijke genitale verminking

Op 6 februari 2014 roept Secretaris-generaal Ban Ki-Moon op om het beste in cultuur te bewaren en het schadelijke achterwege te laten. Dit naar aanleiding van de Internationale Dag van nultolerantie tegen Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV).

Deze zeer pijnlijke en mensonwaardige ingrepen vinden nog steeds plaats, overal te wereld. De meeste gevallen situeren zich in Afrika, maar VGV vormt ook een probleem in Azië, het Midden-Oosten en ook in België worden meisjes en vrouwen het slachtoffer van deze fysiek en sociaal gewelddadige ingreep.Voor VGV is er geen enkele religieuze of medische reden. Vaak wordt deze praktijk gerechtvaardigd door te zeggen dat het stamt uit traditie. Maar het feit dat een schadelijke praktijk al lang bestaat verantwoord niet het voortzetten van deze gewoonte. De gevolgen van VGV zijn zeer ernstig; zowel psychologisch, medisch als sociaal. Ze gaan van ernstige complicaties bij bevallingen en elke keer weer zeer pijnlijk plassen tot posttraumatische stress een leven lang een minderwaardige sociale status. Dit is als een meisje de ingreep al overleefd want vaak gebeurt deze in zeer slechte omstandigheden en met oude en roestige scheermesjes of glas. Waarna er ernstige bloedingen en ondragelijke pijnen volgen. Na het helen van de wonden is de lijdensweg nog lang niet over.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft VGV veroordeeld en gecategoriseerd als een schending van de mensenrechten. De VN werkt ook nauw samen met vele lokale initiatieven om deze praktijk de wereld uit te ruimen.

Het bericht van Secretaris-generaal Ban Ki-Moon op deze dag: SG_fgm_2014

Een artikel van Knack.

Een pagina van de UN Women website met links naar persoonlijke ervaringen en verhalen.