Internationale Dag van de Humanitaire Hulp

Internationale Dag van de Humanitaire Hulp

De internationale dag van de humanitaire hulp werd gecreëerd op 19 augustus, omdat dit de dag was dat een aanslag werd gepleegd op het VN hoofdkantoor in Bagdad in 2003. Hierbij lieten Sergio Vieira de Mello en een twintigtal andere medewerkers het leven. Op deze dag worden alle hulpverleners die om het leven kwamen en alle hulpverleners die elke dag nog hun leven riskeren om mensen in nood te helpen, geëerd en gevierd.

Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-Moon zegt het volgende in zijn boodschap over de internationale dag van de humanitaire hulp:

“Op de internationale dag van de humanitaire hulp herinneren en eren we al diegene die het leven lieten tijdens hun job als humanitair werker. Het afgelopen jaar was het aantal gekidnapte, gewonde of gedode hulpverleners nog nooit zo hoog. Dit is een schande. De meeste slachtoffers vallen momenteel in Gaza en Zuid-Soedan.

Het in gevaar brengen van het leven van een hulpverlener, heeft niet alleen een grote impact op het leven van hun families, maar ook op dat van de miljoenen mensen die dringend hulp nodig hebben. Zonder hulpverleners blijven de kinderen ongevaccineerd, krijgen de zieken en gewonden geen behandeling en hebben vluchtelingen geen toegang tot voedsel, water of onderdak.

Daarom zetten we op de internationale dag van de humanitaire hulp alle hulpverleners in de kijker, staan we stil bij de opofferingen die ze maken, eren we de overleden hulpverleners en steunen we wereldwijd humanitaire acties. (vrij vertaald)”

Volg de campagne op:

Twitter: #TheWorldNeedsMore#HumanitarianHeroes

Facebook: https://www.facebook.com/pages/World-Humanitarian-Day-19-August/161938690545073?fref=ts

De website: http://worldhumanitarianday.org/ voor getuigenissen van hulpverleners, meer informatie over landen in crisis, donaties, enzovoort.