VN  roept klimaattop bijeen om klimaatverandering tegen te gaan

VN roept klimaattop bijeen om klimaatverandering tegen te gaan

Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon riep de klimaattop op 23 september in New York bijeen met als doel het internationaal engagement te doen stijgen, de middelen te mobiliseren en actie te genereren om tot een globaal klimaatakkoord te komen. Op de top waren meer dan 120 personen aanwezig waaronder regeringleiders, afgevaardigden van de financiële sector, van de zakenwereld en van het maatschappelijk middenveld. Hoe langer men wacht om actie te ondernemen, hoe groter de kost zal worden om de klimaatverandering tegen te gaan en zich aan de klimaatverandering aan te passen. Daarom is er nood aan een gedeelde en duidelijke visie.

De Verenigde Naties wil via deze klimaattop het pad effenen in de aanloop naar de 20ste Conferentie van de Partijen (COP) die in Lima wordt gehouden en voornamelijk de 21ste COP die in december 2015 in Parijs zal worden gehouden. De meeste druk om tot een sterk klimaatakkoord te komen ligt op de 21ste COP in Parijs. De COP is het besluitvormingsorgaan onder het Raamverdrag van de VN inzake Klimaatverandering (UNFCCC). In tegenstelling tot de onderhandelingen op de COP, worden de onderhandelingen op deze klimaattop dus niet gevoerd onder het UNFCCC.

Bij de aanvang van de top sprak acteur Leonardo DiCaprio de 120 wereldleiders op de klimaattop toe. Hij werd aangesteld als VN-ambassadeur voor klimaatverandering. Tijdens de top werd door de milieubeweging geprotesteerd aan het VN hoofdkwartier, omdat zij van mening zijn dat de wereldleiders onvoldoende engagement tonen om de klimaatverandering tegen te gaan. Het is voornamelijk de olie en gasindustrie die actie moet ondernemen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor meer dan 20% van de methaan emissies. De CO2 uitstoot moet bovendien nog sterk worden verminderd om onder de temperatuurstijging van 2 graden Celsius te blijven.