Verenigde Naties: mensenwerk – 25 markante leiders

VerenigdeNaties_mensenwerk-A5-v4-page-001

De Vereniging voor de Verenigde Naties is trots om haar laatste nieuwe monografie voor de stellen, “Verenigde Naties: Mensenwerk – 25 markante leiders”. In 2015 bestaan de Verenigde Naties (VN) 70 jaar en deze verjaardag wil de VVN zo op gepaste wijze vieren.
Naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de VN besteedden we aandacht aan de institutionele en beleidskant van de intergouvernementele organisatie. Ditmaal willen we echter haar “menselijke” kant belichten. Geschiedenis is mensenwerk en wordt gemaakt in een complexe interactie tussen individuen en maatschappelijke processen. Zo ook is de historiek van de VN een verhaal van mensen die zich met grote toewijding hebben ingezet en inzetten voor internationale samenwerking, voor meer vrede en veiligheid, betere sociale en arbeidsomstandigheden, respect voor de mensenrechten, de leniging van honger, de genezing en voorkoming van ziekten, duurzame ontwikkeling, …
In grote organisaties verdwijnt de individuele mens vaak naar de achtergrond. Deze monografie wil, zonder enige aanspraak op volledigheid, enkele opmerkelijke persoonlijkheden en hun betekenis voor de VN (en haar voorloper, de Volkenbond) voor het voetlicht brengen. Daarbij is gekozen voor de nodige verscheidenheid aan profielen: vrouwen en mannen; mensen uit het Noorden, Oosten, Zuiden en Westen; politici, (internationale) ambtenaren, diplomaten, zakenlieden. Vragen die we in de portretten van elk van deze mensen trachten te beantwoorden, zijn: wat was hun drijfveer om zich voor de VN en de hogergenoemde thema’s in te zetten? In hoeverre speelden hierbij gebeurtenissen uit hun eerder leven een rol? Hoe precies hebben zij bijgedragen aan de internationale samenwerking? Hoe gingen zij om met de problemen van hun tijd en met tegenstand, scepsis en cynisme? Waren zij idealisten, pragmatisten, realisten? Hoe konden zij andere mensen motiveren en enthousiasmeren?
De 25 portretten die we in dit boek hebben opgenomen werden geschreven door een zeer gevarieerde schare auteurs. De Vereniging voor de Verenigde Naties is deze auteurs dankbaar voor hun vrijwillige medewerking om dit boek te kunnen realiseren en wij hopen uiteraard dat u als lezer er evenveel plezier aan zal beleven bij het lezen als wij hadden bij het schrijven ervan!

U kan dit boek bestellen via de Lannoo website.