Interview Prof. Dr. Jan Wouters 70 jaar VN (Knack)

Interview Prof. Dr. Jan Wouters 70 jaar VN (Knack)

Prof. Dr. Jan Wouters

Ter gelegenheid van het 70-jarige  bestaan van de Verenigde Naties gaf Prof. Dr. Jan Wouters (Voorzitter van de Vereniging voor de Verenigde Naties) op woensdag 23 december 2015 een interview in de Knack.

Jan Wouters (professor Internationaal Recht KU Leuven): De VN vertonen heel wat ouderdoms – verschijnselen. Na 70 jaar is dat onvermijdelijk. Zo is de VN-Veiligheidsraad, het orgaan dat het voortouw neemt in het handhaven van de internationale vrede en veiligheid, in al die tijd nooit herzien. De Veiligheidsraad telt vijftien leden, waarvan vijf permanente. Die permanente leden – China, Frankrijk, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten – hebben elk een vetorecht waarmee ze alles kunnen blokkeren. Het Zuiden pikt niet langer dat het geen enkel lid heeft, terwijl Europa er twee heeft. Op termijn is die situatie onhoudbaar

Hieronder kan u het interview van Prof. Dr. Jan Wouters dat verschenen was in de Knack in PDF versie nalezen: Interview Prof. Jan Wouters 70 jaar VN (Knack)