VVN Scholieren MUN 2016 Roosendaal

VVN Scholieren MUN 2016 Roosendaal

Van woensdag 24 februari tot vrijdag 26 februari 2016 namen de leerlingen van het Sint-Lutgardis Antwerpen en het Norbertus College Roosendaal deel aan een scholierenMUN rond de COP21.

In oktober 2015 kregen 34 leerlingen van het Sint-Lutgardis Antwerpen en het Norbertus College Roosendaal in het kader van het vak debating een introductie tot de wereld van de internationale politiek en diplomatie. De leerlingen kregen de nodige informatie en ondersteuning om een position paper te schrijven, waarbij ze de positie van hun land in de COP21 moesten verdedigen, en een sessie spreekvaardigheden en onderhandelingstechnieken om hun rol als diplomaat of vertegenwoordiger van een NGO zo realistisch mogelijk te kunnen uitvoeren.

Op woendag 24 februari 2016 kregen de leerlingen onder de begeleiding van VVN Youth nog een laatste kans om hun position paper af te werken en een strategie voor hun land of NGO die ze tijdens de onderhandelingssessies zullen gebruiken uit te werken.

Op donderdag 25 februari 2016 mochten de leerlingen hun diplomatieke vaardigheden in praktijk omzetten en met elkaar in debat gaan. Al snel werden er verschillende blokken gevormd en standpunten ingenomen om tot een nieuw klimaatakkoord te kunnen komen. Tijdens de sessies kregen de leerlingen ook een presentatie van Mevr. Karin Moll (Senior Adviseur Water- en Emissiebeheer, afdeling Beleid en Planadvies, Brabantse Delta) over de gevolgen van de klimaatopwarming voor Nederland en welke maatregelen de Brabantse Delta in Nederland ondernemen om in te spelen op de veranderende omstandigheden ten gevolge van de klimaatopwarming. De leerlingen kregen ook een presentatie van Mr. Emile Dalebou (Policy & Advocacy Manager, Shell) die de visie en de rol van Shell kwam vertegenwoordigen in de maatregelen die zij ondernemen om in te spelen op de veranderende omstandigheden ten gevolge van de klimaatopwarming.

Op vrijdag 26 februari 2016 mochten de leerlingen de onderhandelingen verderzetten in de Raadzaal op de Oude Markt van Roosendaal. Tijdens deze tweede onderhandelingssessie waren er nog steeds tegenstrijdigheden tussen de afgevaardigden van de aanwezige landen op deze COP21 en de afgevaardigden van Greenpeace, WWF, OXFAM en UNEP. Desondanks de hevige debatten die intensief werder verdergezet, bereikten de afgevaardigden van de aanwezige landen een resolutie die unaniem werd aangenomen en kwamen de verschillende landen gezamenlijk tot een nieuw klimaatakkoord. Onder het applaus van de leerlingen, leerkrachten en VVN Youth vrijwillers werd deze sessie van de COP21 tot een goed en leerrijk einde afgesloten. Zowel de leerlingen, leerkrachten als vrijwilligers van VVN Youth waren zeer onder de indruk van de prestaties die gedurende deze twee dagen werden geleverd. De leerlingen kregen de kans om kennis te maken met de wereld van het lobbyen, de politiek, onderzoek, diplomatie en de Verenigde Naties, waar na twee intensieve dagen van onderhandelingensessies van de COP21 deze leerlingen zich als ware diplomaten hebben ontplooid.

Tot slot kregen alle leerlingen nog een certificaat van deelname en werden er ook een aantal awards uitgedeeld. Zo kreeg de delegatie van Thailand de award voor de beste Position Paper, werd de delegatie van India bekroond met de award voor de meest diplomatische houding, ontving de delegatie van het WWF de award voor de meest actiefste delegatie, en kreeg de delagatie van Rusland een eervolle vermelding voor zijn geleverde prestaties tijdens de onderhandelingen van deze COP21