Lunchlezing "Globale Strategieën voor de Gezondheid van Vrouwen, Kinderen en Jongeren in het licht van de SDG's" (25/09)

Lunchlezing “Globale Strategieën voor de Gezondheid van Vrouwen, Kinderen en Jongeren in het licht van de SDG’s” (25/09)

nodigen u vriendelijk uit voor een lunchlezing:

Globale Strategieën voor de Gezondheid van Vrouwen, Kinderen en Jongeren in het licht van de SDG’s (25/09)

 door Prof. Dr. Marleen Temmerman

Hoofd Departement Obstetrie en Gynaecologie Aga Khan Universiteit, Kenia
Voormalig Hoofd Departement Reproductieve Gezondheid en Onderzoek, Wereldgezondheidsorganisatie

Maandag 25 september 2017, 12.00-14.00
United Nations Regional Information Centre (UNRIC)
8e verdieping, blok C2
Wetstraat 155, Brussel (Residence Palace)

Moderatie door Prof. Marc Bossuyt

Deelname is gratis maar gelet op het beperkt aantal plaatsen vragen we u vriendelijk om u te registreren voor 20 september via info@vvn.be.

Korte bio: Prof. Dr. Marleen Temmerman geniet grote bekendheid als wereldleider op het vlak van gezondheid en rechten van kinderen, jongeren en vrouwen. Momenteel is zij Hoofd van het Departement Obstetrie en Gynaecologie evenals Directeur van het Expertisecentrum in Gezondheid van Vrouwen en Kinderen aan de Aga Khan Universiteit in Nairobi, Kenia. Voorheen was ze van 2012 tot 2015 tewerkgesteld als Directeur van het Departement Reproductieve Gezondheid en Onderzoek bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève. Reproductieve Gezondheid en Onderzoek is het voornaamste instrument in de Verenigde Naties voor onderzoek en beleidsontwikkeling aangaande de gezondheid van vrouwen, waarbij beleidsmakers, wetenschappers, zorgverstrekkers, civil society en vrouwengroepen samenkomen om de prioriteiten voor onderzoek, beleid en actie te identificeren om de gezondheid van vrouwen te verbeteren. Prof. Dr. Marleen Temmerman leverde strategisch  leiderschap voor de Wereldgezondheidsorganisatie in de context van ICPD na 2014, Beijing +20 en de post-2015 gesprekken omtrent de MDG’s en Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Ze nam eveneens het voortouw wat betreft de ontwikkeling van de technische en wetenschappelijke inhoud van de Globale Strategie voor iedere vrouw, kind en jongere 2016-2030. Van 2007 tot 2012 zetelde zij als verkozen senator in het Belgische Parlement en dan concreet als lid van de Commissie Sociale Zaken en als voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie. In deze hoedanigheid was zij tevens lid van het Europees Parlementair Forum en voorzitter van de HIV/AIDS adviesgroep van de Inter-Parlementaire Unie. Zij is bovendien oprichtend Directeur van het International Centre of Reproductive Health (ICRH) aan de UGent met kantoren in Kenia en Mozambique. ICRH is een samenwerkingspartner van de Wereldgezondheidsorganisatie sinds 2004 evenals een voorkeurspartner van UNFPA. Prof. Dr. Marleen Temmerman heeft ten slotte ook een sterke academische achtergrond met meer dan 500 publicaties en boeken omtrent de gezondheid en rechten van kinderen en vrouwen, familieplanning, HIV/AIDS, besmettelijke ziektes en aandoeningen, en zorgsystemen. Ze is professor Obstetrie en Gynaecologie aan de UGent (momenteel met verlof) en professor aan de Fudan Universiteit. Ze kreeg eredoctoraten van de Universiteit van West-Kaap (Zuid-Afrika), de Vrije Universiteit Brussel (België) en van het National Institute Family Planning Research (China).