Persbericht Vlaamse Regering: Waardig Werk Landenprogramma van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) in Mozambique

Minister van Werk Frank VANDENBROUCKE trekt 991.325 euro uit voor het Waardig Werk Landenprogramma van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) in Mozambique. Dat heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist. Met het geld zullen vooral vrouwenprojecten ondersteund worden. In een land waar de levensstandaard nog erg laag is en waar tegelijk een stevige economische groei verwacht wordt, zijn het vooral de vrouwen die het eerst het slachtoffer kunnen worden van misbruiken. De Vlaamse inspanning kadert in het Buitenlands beleid van de Vlaamse Regering. In de beleidsbrief Ontwikkelingssamenwerking geeft minister-president PEETERS het belang aan van Waardig Werk om millenniumdoelstelling 8 (het ontwikkelen van een wereldwijde samenwerking voor ontwikkeling) te bereiken.

Mozambique is een van de drie partnerlanden van de Vlaamse overheid, naast Zuid-Afrika en Malawi. Bedoeling is dat alle ontwikkelingsinspanningen van Vlaanderen naar deze partners gaat. Van deze drie heeft Mozambique veruit de grootste noden: het land staat 175ste op de Human Development Index van de Verenigde Naties. Slechts 4 landen doen slechter. De index meet levensverwachting, graad van onderwijs, geletterdheid en levensstandaard in de onderzochte landen. Van de 50 laatste landen is Mozambique het enige wiens graad in 2007 daalde. Tegelijk is Mozambique economisch een van de tien snelste groeilanden ter wereld, na landen als China en India. Dat houdt een enorme spanningsboog in. De werknemers zijn erg goedkoop, maar het risico op misbruik is evenredig.

Daarom investeert minister Vandenbroucke nu structureel in enkele werkprojecten. “Investeringen in arbeidsorganisatie zijn gezien het economische tempo broodnodig. We gaan dat doen op drie niveaus, naar voor geschoven door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).”

Ten eerste willen we vooral vrouwen bewuster maken van hun rechten. Vaak zijn zij het die in groten getale als goedkope arbeidskrachten ingeschakeld worden. In abominabele werkomstandigheden en met lage normen op vlak van milieu- of arbeidswetgeving. In het voorliggende Mozambique decent work country programme staat de promotie van rechten van vrouwelijke werknemers daarom mee vooraan. Via bewustmakingscampagnes en opleidingen, en via ondersteuning van genderprogramma’s en Mozambikaanse vrouwenorganisaties.

Een tweede onderdeel van het programma wil ondernemingszin bij vrouwen aanwakkeren. Opnieuw moet dit de positie van de vrouw versterken. Dat betekent voldoende toegang tot informatie over ondernemersschap, maar ook ondersteunen van starters en hulp bij het opmaken van businessplannen. Bedoeling is ook om via microkredieten, dorpsbanken en spaargroepen meer vrouwen een startkapitaal te kunnen bezorgen.

Ten slotte moet de Vlaamse investering ook de bestaande werknemers- en werkgeversorganisaties versterken. Deze moeten enerzijds toegankelijker en transparanter worden, maar ook representatiever. Dat betekent een betere vertegenwoordiging zowel naar onder als naar boven: betere representatie bij de overheid, maar ook betere dienstverlening naar alsmaar meer leden. Bedoeling is ten slotte ook het sociale overleg in Mozambique meer in te bedden in de bestaande structuren. Hiervoor werd door de minister in december al 778.400 euro uitgetrokken.

De dagelijkse invulling van deze projecten zal overgelaten worden aan de Internationale Arbeidsorganisatie. Via steekproeven zal het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking nagaan of het programma lokaal aanslaat en of de beoogde resultaten bereikt worden.

“Via onderwijs en Unicef investeren we ook in Mozambique. We ondersteunen concreet 100 basisscholen in het district Changara. Ik ben blij dat we nu op vlak van werk een meer dan noodzakelijke aanvulling realiseren”, aldus nog Vandenbroucke.

“Het is belangrijk dat de Vlaamse Regering zijn inspanningen op het vlak van ontwikkelingssamenwerking concentreert op de prioritaire regio Zuidelijk Afrika waar Mozambique samen met Zuid-Afrika en Malawi de partnerlanden van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking vormen. De samenwerking met de IAO zal onze inspanningen om millenniumdoelstelling 8 in Mozambizue te bereiken, helpen te verwezenlijken”, aldus minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking.

Persmededeling van de Vlaamse Regering
vrijdag 8 mei 2009