‘De Verenigde Naties en ruimtevaart’: Nieuwste pedagogisch dossier en lesbrief beschikbaar

Naar jaarlijkse traditie publiceert de Verenigde Naties tegen 24 oktober, de Dag vande Verenigde Naties, een brochure over een VN-gerelateerd onderwerp.

Naast het grote publiek richten we ons hiermee in het bijzonder tot de studenten en leerkrachten van het secundair onderwijs.

De laatste jaren kwamen ‘Moderne vormen vanslavernij’, ‘Migratie, Mensenrechten, Ontwikkeling’, ‘De Veiligheidsraad’ en ‘Het VN-Netwerk: een internationaal instrument voor de bescherming van de rechten van de mens’ aan de orde. Dit jaar is het onderwerp: ‘De Verenigde Naties en de ruimtevaart’.

De brochure bespreekt onder meer:

ZIJN ER REGELS IN DE RUIMTE? NATUURLIJK!

over hoe de Verenigde Naties aan de grondslag liggen van de internationale regels voor het gebruik van de Ruimte.

SATELLIETEN? WE KUNNEN GEEN DAG ZONDER!

over de mogelijkheden en problemen rond remote sensing en satellietcommunicatie, en hoe bijvoorbeeld de VN’s Internationale Telecommunicatie Unie onmisbaar is voorde communicatie met en tracking van ruimtetuigen.

RUIMTETECHNOLOGIE IN HET WERK VAN DE VN OP HET TERREIN

over hoe de Verenigde Naties gebruik maken van ruimtetechnologie bij vredesoperaties,hulp aan vluchtelingen, noodhulp bij rampen, het in kaart brengen van klimaatverandering…

En tot slot: BELGIË ALS RUIMTEVAARTLAND over de Belgische ruimtevaartactiviteiten en ESA.

 U kunt de volledige tekst, samen met de bijhorende ‘lesbrief’ over hoe het onderwerp in de school kan worden aangekaart makkelijk downloaden op de website van de VVN en meer specifiek onder de rubriek pedagogische dossiers: http://www.vvn.be/pedagogische_dossiers