Internationale Jeugddag

12 augustus is de Internationale Dag van de Jeugd.
Dit jaar werd Jeugdmigratie als thema gekozen.

Over jeugdmigranten in zeer weinig geweten. De redenen en omstandigheden zijn vaak heel divers. Men is op de vlucht voor een conflict, men wilt een betere toekomst, men wordt in eigen land niet rechtvaardig behandeld, men heeft in het buitenland een job gevonden,… Er zijn jongeren die met hun familie vertrekken, anderen alleen of met een eigen gezin. Sommigen kunnen bij bekenden terecht, anderen moeten helemaal alleen een nieuw leven gaan opbouwen. En dit in een onbekende omgeving.

In de meeste gevallen krijgen deze jongeren te maken met dezelfde en nieuwe problemen. Ze komen ook in aanraking met racisme, xenofobie en onbegrip. Ze moeten overleven in onhygiënische omstandigheden, armoede en worden uitgebuit. Jonge migranten worden er vaak van beschuldigd vacatures van de plaatselijke bevolking in te nemen door gemeenschappen en politici. En dit terwijl deze jonge personen gewoon een actief en bijdragend lid van hun nieuwe samenleving willen worden. Migrerende vrouwen en meisjes krijgen ook te maken met seksuele uitbuiting en misbruik.
Jongeren die worden achter gelaten door migrerende ouders kampen dan weer met zware sociale en psychologische uitdagingen.

In deze problematische context is het belangrijk te blijven benadrukken wat voor positieve bijdrage jonge migranten teweeg brengen. Zowel in de maatschappij van herkomst, als deze van bestemming. Ze verrijken niet alleen het sociale en culturele weefsel maar ze zijn ook een nieuwe, jonge en krachtige economische meerwaarde voor hun nieuwe maatschappij.
Migrerende jongeren zijn vaak harde werkers. Ze willen hun eigen omstandigheden verbeteren en sturen vaak een deel van hun loon op naar hun familie in het land van herkomst. Hierdoor dragen ze bij aan een wereldwijde economie en zorgen ze ervoor dat de achtergeblevenen ook een beter bestaan kunnen creëren. Wanneer jonge migranten weer huiswaarts zouden keren, versterken ze vaak de ontwikkeling van eigen land door hun nieuw opgedane vaardigheden en ideeën.

Jonge migranten zorgen ervoor dat in onze geglobaliseerde wereld nieuwe deuren en werelden voor ons open gaan. Ze zorgen dat we in cotact komen met nieuwe ideeën, culturen,… Hierdoor worden we zelf als mens rijker en komen we bij ideeën en oplossingen die we ervoor niet zouden hebben kunnen ontwikkelen.
Samen worden we rijker dan elk alleen.

‘Ik dring er bij de lidstaten op aan om jongerenmigratie in beschouwing te nemen. Werken met en voor jongeren is een van mijn topprioriteiten. Op deze Internationale dag van de jeugd roep ik dan ook alle lidstaten, door jongeren geleide organisaties en andere belanghebbenden op om op te treden ter bevordering van de rechten van alle jonge migranten en om het ontwikkelingspotentieel van jongerenmigratie te maximaliseren.’ – Secretaris-generaal Ban Ki-Moon

SG statement youth2013

Voor Secretaris-generaal Ban Ki-Moon zijn jongeren een van zijn topprioriteiten. Hiervoor stelde hij ook Ahmad Alhindawi uit Jordanië aan als zijn persoonlijke gezant voor jeugd.
Vorige week vond er een wereldwijde interactieve dialoog over jongerenzaken plaats met de Secretaris-generaal en verschillende hoofden van instanties van de Verenigde Naties. In New York kwamen deze hoog geplaatste personen vragen van jongeren beantwoorden en vanuit verschillende andere plaatsen in de wereld werd er ook via videoconferentie geparticipeerd. Ook vanuit Nigeria, Brazilië, India, Libanon en Brussel stelden jongeren vragen aan de Scretaris-generaal over een onderwerp dat voor hun belangrijk was. De vragen die vanuit Brussel werden gesteld gingen over betere jobopportuniteiten voor jongeren. Bij deze teleconferentie was de VVN en de VVN Youth ook aanwezig.

UN DSPD

UN Events

Vlaamse Jeugdraad