Ontwikkelingsdebat 16/01: Bedrijven en ontwikkeling: een brug (te ver)?

Ontwikkelingsdebat 16/01: Bedrijven en ontwikkeling: een brug (te ver)?

VVN organiseert in samenwerking met 11.11.11, BTC, VAIS, VLIR-UOS en VVOB een ontwikkelingsdebat:

Bedrijven en ontwikkeling: een brug (te ver)?

Op donderdag 16 januari 2014, 17:30.

Locaties is het Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139, Brussel.

Economische groei staat bovenaan de ontwikkelingsagenda. De private sector – bedrijven dus – schuift dan ook verder naar het centrum van het debat, omdat zij voor die groei moeten zorgen. Dat is de nieuwe focus van Europa in haar Agenda for Change, maar ook andere donoren maken die keuze. Voor de Nederlandse minister voor handel en ontwikkeling Ploumen betekent het dat hulp best gebruikt wordt om Nederlandse bedrijven aan te sporen in ontwikkelingslanden te investeren. Critici spreken van een ‘privatisering van de hulp’.

Voor ‘believers’ zijn bedrijven de motor van ontwikkeling, want meer dan naar liefdadigheid of ‘maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen’ streven heel wat ondernemingen naar een bedrijfsvoering die de competitiviteit versterkt terwijl tegelijkertijd de economische en sociale voorwaarden van de gemeenschap waarin het bedrijf opereert versterkt worden. Critici zien ook de bedreigingen van die ‘private turn’. Bedrijven kleuren al te vaak buiten de ecologische en sociale lijntjes en een sterke focus op groei lijkt hand in hand te gaan met groeiende ongelijkheid.

En welke rol blijft er over voor de andere spelers? Wat moeten we verwachten van overheden? En wat is de rol voor NGO’s in dit verhaal? Zien ze zich als waakhond of als een goedgeplaatste partner van de private sector?

Sprekers

Mr. Luc Bonte, Voorzitter van Ondernemers voor Ondernemers en voormalig vice-president ArcelorMittal, over zijn visie op de rol van bedrijven in ontwikkeling.

Mr. Michel Genet, Directeur Greenpeace, dient hem van antwoord.

Aansluitend reageert een divers panel op de stellingen en uitdagingen die het gehoord heeft.

Kauri staat in voor de moderatie.

De flyer van het event: Ontwikkelingsdebat_Bedrijven-en-ontwikkeling_16-01-2014

Meer info en inschrijven via deze link.