Een blik op het komende jaar

Een blik op het komende jaar

Met de start van het nieuwe jaar zouden we u graag meedelen waaraan, vanuit de hoek van de Verenigde Naties, extra aandacht zal worden geschonken in 2014.

Zo is 2014 uitgeroepen tot jaar van het gezinsboerenbedrijf ( International Year of Family Farming), het jaar van de kristallogie ( International Year of Crystallography ), het jaar van kleine eilandstaten in ontwikkeling (International Year of Small Island Developing States ) en het jaar van solidariteit met het Palestijnse volk (International Year of Solidarity with the Palestinian People ).

Verder zijn er ook internationale decennia met specifieke VN thema’s bezig. Dit jaar loopt het VN decennium voor educatie over duurzame ontwikkeling ten einde (2005-2014: United Nations Decade of Education for Sustainable Development ) evenals het tweede decennium voor werelds inheemse volkeren (2005-2014: Second International Decade of the World’s Indigenous People ). Verder is ook het decennium voor de actie: ‘water voor leven’ aan het lopen (2005-2015: International Decade for Action, “Water for Life” ) alsook het tweede decennium voor de uitroeiing van armoede (2008-2017: Second United Nations Decade for the Eradication of Poverty ) en het decennium voor de biodiversiteit (2011-2020: United Nations Decade on Biodiversity ).  Dit jaar vind de start plaats van het VN decennium van duurzame energie voor allen.

Tenslotte zijn er ook vooruitzichten voor het komende jaar gepubliceerd zoals deze door het VN departement voor economische en sociale aangelegenheden (DESA) de “World Economic Situation and Prospects 2014”   , waarin een economische groei in de wereld wordt verwacht van 3 procent, en door Bureau voor de coördinatie van humanitaire aangelegenheden (OCHA) de Overview of Global Humanitarian Response 2014, waarin de strategische reactieplannen voor 2014 in worden uiteen gezet.

(naar UNRIC: THE WEEK AHEAD AT THE UNITED NATIONS:

THE EUROPEAN PERSPECTIVE (47/13) )