“Enough is enough, time has come to negotiate”

Gisteren op 22 januari 2014 ving men aan met het eerste luik van de Genève II conferentie, een vredesconferentie met als doel een onderhandelde vrede en oplossing te vinden voor de Syrische burgeroorlog.

Het eerste luik van deze conferentie vond plaats in Montreux, Zwitserland. Op 24 januari vangt het tweede luik aan dat zal plaatsvinden in Genève zelf. Zitten onder andere rond de tafel: Secretaris-generaal Ban Ki-Moon, John Kerry (Secretary of State van de Verenigde Staten), de Syrische oppositie en vertegenwoordigers van de Syrische regering van al-Assad. Ook andere prominente vertegenwoordigers wonen de conferentie bij. Na wat heisa de afgelopen dagen zit Iran toch niet mee rond de tafel. (Iran was uitgenodigd, maar die uitnodiging is ingetrokken nadat ze Genève Communique niet wouden onderschrijven.)

Via volgende links meer info over het Genève II proces en een aantal elementen die op dit moment spelen:
Info over en situering van de vredesconferentie.
Video van de Secretaris-generaal op het eerste luik van de conferentie.
Artikel over de opening van de conferentie door de Secretaris-generaal.

Nadat het eerste luik van Genève II op een sisser afliep zal VN-onderhandelaar Lakhdar Brahimi bilaterale consultaties houden om de proces terug in goede banen te leiden .

Een aantal dagen geleden kwamen foto’s (en een rapport dat naar aanleiding van die foto’s werd opgesteld) aan het licht die de Syrische overheid op grote schaal impliceren mbt folteringen in de Syrische gevangenissen. De foto’s zouden zijn buiten gesmokkeld door een fotograaf, schuilnaam Ceasar, van de Syrische veiligheidsdiensten die zijn gruwelijke taak niet meer kon uitoefenen en daarom overliep naar de oppositie .
De vertegenwoordiger van de Syrische regering heeft ondertussen toegegeven dat er wanpraktijken voorkomen in de gevangenissen maar dat de schending van de mensenrechten niet zo ernstig is als men beweerd. Daarbij zouden volgens hem de foto’s vervalst zijn .

Ondertussen roept UNRWA op tot dringende toegang tot het Palestijnse vluchtelingenkamp van Yarmouk in Damascus. Men krijgt geen humanitaire toegang tot het kamp gezien de voortdurende gevechten in de buurt. De toestand in het kamp zou rampzalig zijn .

Het is nu dus afwachten of het tweede luik van de onderhandelingen iets zullen opbrengen. De Syrische burgeroorlog is nu al meer dan twee en half jaar aan de gang.