Belgische ratificatie VN Wapenhandelverdrag

Belgische ratificatie VN Wapenhandelverdrag

Ongeveer een jaar na ondertekening ratificeerde België het VN Wapenhandelverdrag, op 3 juni 2014.

Het verdrag is echter nog niet in werking getreden omdat dit pas gebeurd negentig dagen na de vijftigste ratificatie. Momenteel hebben slechts een veertigtal staten het verdrag ook degelijk geratificeerd. 118 staten zijn ondertekenaars van de conventie.

Het verdrag bevat voornamelijk een aantal criteria voor internationale wapentransacties. Het humanitair recht en de mensenrechten staan hierbij centraal. Een van de doelstellingen van het verdrag is het weren van wapens uit illegale circuits. “Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukt dat het verdrag een grote stap vooruit is in de reglementering van de internationale wapenhandel en de strijd tegen de illegale wapenhandel.” (Persbericht Ministerie van Buitenlandse Zaken, 3 juni 2014).

Er valt nog op te merken dat in de Europese Unie reeds een ander wapenhandelverdrag van kracht is dat vaak striktere regels inhoud dan het VN verdrag. Maar gezien internationale wapenhandel niet enkel regionaal maar vaak transcontinentaal plaatsvindt en het feit dit een wereldproblematiek is, lijkt een snelle inwerkingtreding van het VN verdrag essentieel en hoogst noodzakelijk.

Meer info.