Nieuw voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN

Nieuw voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verkoos op 11 juni 2014 Oegandees minister van Buitenlandse Zaken, Sam Kahamba Kutesa, als voorzitter van de 69ste sessie. Als thema voor deze sessie stelt hij de “ontwikkeling en implementatie van de Post-2015 ontwikkelingsagenda” voor. Huidig voorzitter John Ashe omschreef deze opdracht als een ‘mamoettaak’.

Sam Kutesa benadrukt het feit dat we wereldwijd nog geconfronteerd worden met globale uitdagingen waaronder: honger, armoede, werkloosheid, klimaatverandering, gewapende conflicten en andere veiligheidsproblemen.  “De Verenigde Naties moeten deze problemen blijven aanpakken”, stelt hij, want dit bepaalt het unieke karakter van de VN als een sterke en onmisbare organisatie.

De nieuwe voorzitter werd unaniem verkozen uit de zogenaamde ‘Afrikaanse groep’. Om een billijke geografische spreiding te garanderen, roteert het voorzitterschap jaarlijks tussen de geografische groepen. De positie werd, om gelijke machtsverhoudingen te behouden, bijna nooit ingenomen door een nationaal of permanent lid van de VN-Veiligheidsraad.

De komende maanden wordt de agenda van de 69ste sessie verder gevormd. De sessie gaat – volgens de jaarlijkse gewoonte – van start op de derde dinsdag van september en duurt tot midden december. Voorts kunnen er extra sessies in de vorm van bijzondere zittingen of spoedzittingen worden bijeengeroepen.