Bezoek van de VN-Veiligheidsraad aan België

Bezoek van de VN-Veiligheidsraad aan België

Afgelopen weekend (9-10 augustus) kreeg België bezoek van een delegatie van de landen van de VN-veiligheidsraad in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het was de eerste keer dat de VN-Veiligheidsraad België bezocht. De missie heet the Security Council’s visiting mission to Europe and Africa. Na België wordt ook nog Nederland, Somalië en Zuid-Soedan bezocht.

Het bezoek is gericht op de oorsprong van WO I, zijn historische context en de lessen die de VN-Veiligheidsraad hieruit kan trekken. Verschillende thema’s kwamen aan bod: de bescherming van burgers tijdens gewapende conflicten, de bescherming van cultureel erfgoed, het proces van oorlog, het gebruik van chemische wapens, verzoening, herdenking en vredeseducatie. Informeel werd er ook gesproken over de huidige conflicten, zoals het Midden-Oosten.

De VN–Veiligheidsraad bezocht Dinant, Leuven, Poperinge, Ieper en de militaire basis in Poelkapelle, dat gebruikt werd als vernietigingsplaats voor chemische wapens uit de Eerste Wereldoorlog. België benadrukt het belang voor de VN-Veiligheidsraad om lessen te trekken uit de geschiedenis.

Het bezoek heeft een speciale dimensie voor België aangezien het zich kandidaat stelt voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad voor het mandaat 1919-2020. De VN schrijft zijn bevindingen over de missie uit in What’s in blue, een serie van inzichten gepubliceerd door de VN-Veiligheidsraad over VN-activiteiten.

De huidige leden van de VN Veiligheidsraad zijn Argentinië, Australië, Tsjaad, Chili, China, Frankrijk, Jordanië, Litouwen, Luxemburg, Nigeria, Zuid-Korea, Rusland, Rwanda, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde staten.