Internationale Dag van de Jeugd 2014

Internationale Dag van de Jeugd 2014

Op 17 december 1999 nam de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aan die de Internationale dag van de Jeugd deed intreden. Het thema voor Internationale Dag van de Jeugd 2014 is ‘jeugd en mentale gezondheid’.

Jongeren met psychische aandoeningen ervaren vaak stigmatisering en discriminatie, wat op zijn beurt kan leiden tot uitsluiting en/of ontmoediging om hulp te zoeken uit angst om een negatief label op zich geplakt te krijgen. Globaal gezien ervaart 20% van de jeugd een psychische aandoening. Daarnaast heeft 70% van de jongeren die met de jeugdrechtbank in aanraking komen, minstens 1 psychische aandoening.

Op deze Internationale Dag van de Jeugd wordt dit belangrijke onderwerp verder toegelicht en laat men getuigenissen aan het woord die wel openlijk over hun mentale gezondheidsproblemen wilden spreken. De afdeling Sociaal Beleid en Ontwikkeling (DSPD), dat deel uitmaakt van het Departement van Economische en Sociale Aangelegenheden (DESA) van het VN secretariaat publiceert een rapport genaamd  ‘Social Inclusion of Youth with Mental Health Conditions.

De slogan voor de campagne van dit jaar luidt: Mental Health Matters. Het doel van deze campagne en deze dag is dan ook de stigmatisering en discriminatie te overwinnen. Mensen met een psychische aandoening moeten ook een volwaardig en gezond leven kunnen leiden, vrij van isolement en onnodige schaamte, waardoor ze niet ontmoedigd worden om openlijk op zoek te gaan naar de steun en hulp die ze nodig hebben.

Help dit doel te verwezenlijken en verspreid de boodschap:

Gebruik #MentalHealthMatter of #UN4Youth of volgende sociale mediakanalen:

http://www.twitter.com/UN4Youth

http://www.facebook.com/UN4Youth

http://www.Instagram.com/UN4Youth

http://www.pinterest.com/UN4Youth