Ontwikkelingsdebat Wereld 3.0, Brussel (22/01)

Ontwikkelingsdebat Wereld 3.0, Brussel (22/01)

Wanneer?        Donderdag 22 januari 2015, 17u30-19u30. Aansluitend kan u napraten bij een broodje en een drankje.
Waar?               Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139, 1000 BRUSSEL
Wat?                  De dag maakt deel uit van de Ontwikkelingsdebatten. Enkele keren per jaar brengen de initiatiefnemers mensen uit de brede ontwikkelingssector bij elkaar om kennis, ervaring en ideeën uit te wisselen rond een specifiek thema.
Inschrijven:      Deelname is gratis, maar inschrijven is nodig.

Debat met:
Jan Vandemoortele, onafhankelijk expert, co-architect van de Millenniumontwikkelingsdoelstellingen

Jan De Preter, coördinator van de VN-ontwikkelingsagenda, Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD)


Rudy De Meyer, adjunct-directeur van 11.11.11.

Moderator: Stefaan Anrys (MO*)

Inhoud:
2015 is een scharnierjaar voor de Verenigde Naties: de Millenniumontwikkelingsdoelstellingen (MDG’s) lopen af en er komen nieuwe doelstellingen die de planeet naar het jaar 2030 moeten voeren: de Sustainable Development Goals (SDG’s). De SDG’s zullen voortbouwen op de MDG’s maar ze worden uitgebreid met belangrijke elementen uit de agenda van ecologische, economische en sociale duurzaamheid. Hiertoe startte twee jaar geleden een inclusief, transparant en intergouvernementeel proces. Zowel gouvernementele als niet-gouvernementele organisaties namen eraan deel.
Het resultaat van dit proces is een rapport dat als basis zal dienen voor de intergouvernementele onderhandelingen. Deze starten in 2015 en moeten leiden naar de VN-top in september in New York. Secretaris-generaal Ban Ki-Moon presenteerde een eerste versie van dit rapport op 4 december 2014: “The Road to dignity by 2030: Ending Poverty, Tranforming all Lives and Protecting the Planet“. Het finale rapport zal tegen 31 december beschikbaar zijn.
We laten een panel van drie experts hierover reflecteren en debatteren. Hoe zijn de MDG’s ontstaan? Wat is hun impact? En welke lessen kunnen we hieruit trekken voor de nieuwe doelstellingen? We vragen hen tevens een kritische blik te werpen op het ontwikkelingsproces van de SDG’s. Wat was de rol van de verschillende stakeholders? Wat is de positie van België? Wat is de visie van de ngo’s op dit alles? En ten slotte, is het voldoende dat de SDG’s doelen (“targets”) definiëren of moet het onderliggende discours er een van waarden en normen zijn?

Een initiatief van:

Partners: