Ban Ki-Moon in België

Ban Ki-Moon in België

Vandaag 27 mei kwam Ban Ki-Moon, de Secretaris Generaal van de VN toe in Brussel. Hij komt net terug van zijn missie uit Ierland en heeft een aantal zaken op het programma tijdens zijn bezoek in België.

Toespraak Europees Parlement

27 mei spreekt hij het Europees Parlement toe over de vluchtelingenproblematiek op de Middellandse Zee. U kan de agenda van het Europees Parlement raadplegen voor verdere details.

Our World, Our Diginity, Our Future

Ook zal hij een groep jongeren toespreken in de Bozar in Brussel. VVN Youth zal met een mooie delegatie aanwezig zijn. Het evenement gaat over de rol van jongeren in de Post-2015 ontwikkelingsagenda. Het evenement kreeg de titel: “Our World, Our Dignity, Our Future. The Post-2015 agenda and the Role of Youth“. Het wordt georganiseerd door de Europese Commissie en de Verenigde Naties en het vindt plaats in het kader van het Europees jaar voor ontwikkeling.

De registratie start om 15u00. Vervolgens worden enkele video’s getoont over projecten van de VN en de EU. Erna gaan een aantal jongeren in debat met elkaar, waaronder ook de jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling van de Vlaamse Jeugdraad, Bart De Vos. Om 17u15 zal de VN Secretaris Generaal het publiek toespreken, gevolgd door een interactief debat met jongeren. Het Nationaal Orkest van België zal tussendoor voor een muzikale toets zorgen.

Ban Ki-Moon benadrukt het belang van youth empowerment in de post 2015 ontwikkelingsagenda. Mensenrechten, vrede en veiligheid zijn belangrijke aspecten van de post-2015 agenda en zijn ook van belang voor jongeren wereldwijd. Op het evenement kunnen jongeren met elkaar in debat gaan over welke rol jongeren volgens hen moet spelen en welke aspecten belangrijk zijn voor jongeren om op te nemen in de Post-2015 ontwikkelingsagenda.

Wel jij ook je stem laten horen of wil je zelf een vraag stellen aan Ban Ki-Moon? Dat kan door gebruik te maken van de hashtag #AskBanKimoon. Het evenement is overigens live te volgen via deze link.

Via deze link kan u bekijken wat de VN gezant voor de Jeugd vindt van de rol van jongeren in de Post-2015 agenda.

Boodschap aan de ‘People of Tomorrow’

Voor dit evenement sprak hij ook nog met de organisatoren van Tomorrowland. Ook kunstenaar Arne Quinze zal daarbij zijn.  Hij zou een boodschap hebben voor de “People of Tomorrow”.

Eredoctoraat KU Leuven

Op 28 mei krijgt hij ook nog een ere-doctoraat van de KU Leuven, uitgereikt door rector Rik Torfs. “De universiteit wil hem eren voor zijn rol als diplomatieke bruggenbouwer in de wereld. Als secretaris-generaal van de Verenigde Naties speelt Ban Ki-moon een centrale rol in het streven naar mondiale vrede en verbondenheid. Hij slaagt erin om wereldwijd mensen samen te brengen rond belangrijke globale thema’s als klimaat, gezondheid, voedselvoorziening en onderwijs. Daarnaast erkent de KU Leuven de onophoudelijke inzet van Ban Ki-moon bij de bestrijding van conflicten over de hele wereld.” zo staat op de website van de KU Leuven. Enkele VVN leden, waaronder de VVN voorzitter, Prof. Dr. Jan Wouters, mochten de secretaris-generaal persoonlijk ontmoeten (zie foto © Rob Stevens).