Internationale Dag van de VN Blauwhelmen

29 mei is de internationale dag van de VN Blauwhelmen. Dit jaar blikken we terug op 70 jaar VN vredesoperaties. Het thema is ‘Together for Peace‘. Deze dag werd opgericht om de VN Blauwhelmen die het leven lieten en diegene die werken of werkten als VN Blauwhelm te eren. In totaal waren er al 71 vredesoperaties actief en waren er meer dan één miljoen mensen actief in VN vredesmissies. Daarvan kwamen 3358 VN blauwhelmen om.

Momenteel zijn er 16 vredesmissies actief: MINUSTAH in Hawaï, UNMIK in Kosovo, MINURSO in West-Saharah Afrika, MINUSMA in Mali, UNMIL in Liberia, UNOCI in Ivoorkust, MINUSCA in de Centraal Afrikaanse Republiek, MUNOSCO in de Democratische Republiek van Congo, UNAMID in Darfur, UNISFA in Abyei, UNMISS in het Zuid-Soedan, UNFICYP in Cyprus, UNDOF in Syrië, UNTSO in het Midden Oosten, UNMOGIP in India en Pakistan en UNDOF in de Golan.

Er zijn drie principes die de VN in acht neemt bij het opzetten van vredesoperaties:
– Instemming van de partijen
– Onpartijdigheid
– Geen gebruik van geweld, behalve uit zelfverdediging of verdediging van het mandaat

Sommige VN vredesmissies waren een succes, zoals die in Cambodja, El Salvador en Guatemala. Op andere VN vredesoperaties kwam kritiek.
VN blauwhelmen werken rond verschillende thema’s, zoals electorale bijstand, ontmijningsacties, gender en vredesoperaties, kinderen in conflict, mensenrechten, milieu en duurzaamheid, enzovoort.

Meer info: http://www.un.org/en/peacekeeping/
http://www.un.org/en/peacekeeping/operations/pkday.shtml
Volg op Twitter wat er te doen is op 29 mei door gebruik te maken van de hashtag #Together4Peace.

PKDay2015-Poster-Languages-FINAL_en