62 nachten in de opera - de geboorte van de VN

62 nachten in de opera – de geboorte van de VN

De VN blaast dit jaar 70 kaarsjes uit. Op 26 juni 1945 werd het VN-Handvest ondertekend. Op 24 oktober datzelfde jaar trad het Handvest pas effectief in werking. In het laatste nummer van Wereldbeeld ging er aandacht naar de totstandkoming van de VN.
Francis Baert, lid van het redactiecomité van Wereldbeeld, maakte een visueel essay getiteld “62 nachten in de opera – de geboorte van de Verenigde Naties”. Het geeft een blik op de gang van zaken tijdens de San Francisco Conference on International Organization, waar de VN werd opgericht ter vervanging van de Volkenbond.
“De titel van dit artikel verwijst naar ‘A Night at the Opera’, de Amerikaanse komische filmklassieker van de Marx brothers, en meer specifiek naar het totaal aantal nachten die nodig waren om te onderhandelen. Omwille van deze reden werden er bijgevolg 62 foto’s geselecteerd die een mooi inzicht verschaffen in het wel en wee van de conferentie. Dit essay vormt een verfrissende visualisatie van de vele academische publicaties over dit onderwerp.”

U kan het visueel essay hier raadplegen.

Veel lees- en kijkplezier!