VVN SCHOLIEREN MUN 2015

VVN SCHOLIEREN MUN 2015

Wereldwijd nemen duizenden universiteitsstudenten deel aan Model United Nations-conferenties, kortweg MUN. In veel landen is het fenomeen zo populair dat ook middelbare scholieren erbij wor-den betrokken. In België is een MUN nog steeds relatief onbekend in het secundair onderwijs en daar wilde de VVN verandering in brengen. In september 2014 starten enkele leden van VVN Youth samen met de werkgroep Onderwijs van VVN opnieuw met de uitwerking van een VVN Scholieren MUN.

VVN Youth nam de taak op zich om van februari tot april een dertigtal scholieren van het Heilige Maagdcollege in Dendermonde op te leiden tot ware diplomaten. Gedurende acht lesuren brachten we hen veel bij over de structuur en geschiedenis van de VN, internationale relaties en procedureregels, maar brachten we de zesdejaars ook heel vaardigheden bij, zoals spreken voor publiek, onderhandelen en correct diplomatisch taalgebruik. Het enthousiasme van de leerkrachten, de leerlingen en de vrijwilligers van VVN Youth werkte inspirerend.

Op woensdag 6 mei mochten de scholieren hun nieuwe vaardigheden in de praktijk omzetten en met elkaar in debat gaan in de prachtige raadzaal van het belfort op de Grote Markt van Dender-monde. ‘s Morgens werden de afgevaardigden nogmaals in het thema ondergedompeld door gastlezing van prof. dr. Remco Van de Pas, onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en expert in het thema van de Scholieren MUN-conferentie. Op de agenda van de VN-Veiligheidsraad in Dendermonde stond immers de dodelijke ebola-epidemie in West-Afrika.

Aanvankelijk werd er heel wat gelachen en getreuzeld. 17-jarige jongens en meisjes met microfoons laten spelen, leidt onvermijdelijk tot gegiechel. Even later werd het debat echter al bloedserieus en vol enthousiasme gevoerd. De termen ‘logistiek’, ‘ontwikkelingssubsidies’ en ‘quarantaine’ vlogen door de zaal alsof ze tot de dagelijkse woordenschat van de afgevaardigden behoorden. Al gauw werden er allianties gevormd en afspraken gemaakt. Deze scholieren moesten niet onderdoen voor hun universitaire collega’s, zo veel was duidelijk.

Om te vermijden dat het debat al te gemakkelijk afgewikkeld zou worden, gooide het team van VVN Youth na de middagpauze nog een geïmproviseerde crisissituatie in de diplomatieke arena. Hierdoor werden machtsverhoudingen door elkaar geschud en moesten de afgevaardigden hun reactiesnelheid bewijzen. En dat deden ze met verve. Na een tweede lange, intensieve onderhandelingssessie bereikten de leerlingen een resolutie die unaniem werd aangenomen door de Veiligheidsraad. Applaus weerklonk op alle banken, niet in het minst bij de zeer dankbare leden van VVN Youth. We zagen dat ons harde werk zijn vruchten had afgeworpen.

Tot slot deelden we nog enkele awards uit. Niet alleen de beste openingsspeech of de meest diplomatische afgevaardigde kreeg een prijs, maar ook de best geklede en de grappigste diplomaten werden beloond voor hun inzet. De dag sloten we, gelukkig en vermoeid, af met een receptie in het stadhuis van Dendermonde. Volgend jaar wil VVN Youth en de werkgroep onderwijs van de VVN nog meer scholen bereiken met dit initiatief. We wensen dé facilitator te zijn in Vlaanderen voor de uitwerking van een Scholieren MUN en staan open voor samenwerking met andere partners om dit te realiseren.

Sebastiaan Van Severen
President VVN Youth

Voor meer informatie, contacteer info@vvn.be.

P1100483          Scholieren MUN