Opinie: Een lichtpuntje in een jaar vol duisternis

Opinie: Een lichtpuntje in een jaar vol duisternis

Door prof. dr. Jan Wouters, Olivia Herman en Prof. dr. Stephan Parmentier

Op 30 november heeft het Colombiaanse Congres het heronderhandelde vredesakkoord tussen de Colombiaanse overheid en de guerrillabeweging Farc met een overweldigende meerderheid goedgekeurd. Het is een zeldzaam hoopvol signaal in een jaar vol oorlogsmisdaden, gewapende conflicten, terreuraanslagen en populisme.

Dit akkoord brengt Colombia een stap dichter bij het einde van een gewapend conflict dat het land al meer dan vijftig jaar in zijn greep houdt en dat meer dan 220.000 mensenlevens heeft geëist. De goede afloop van de vredesonderhandelingen was geen zekerheid, gelet op het negatieve resultaat van het voorafgaande referendum. Een van de controversieelste aspecten is de vraag of het Akkoord van Havana dat de strijdende partijen eerder dit jaar sloten, al dan niet de slachtoffers in de kou laat staan. Zo beweren sommigen dat het akkoord straffeloosheid in de hand werkt en amnestie verleent voor de gruwelijkste misdaden. Maar is dat ook zo?

Lees hier verder.