Ontwikkelingsdebat 'Democratie in de Democratische Republiek Congo: Welke rol voor België?'

Ontwikkelingsdebat ‘Democratie in de Democratische Republiek Congo: Welke rol voor België?’

Een organisatie van 11.11.11, BTC, DiV, VLIR-UOS, VVN en VVOB

19 december is de symbolisch ‘laatste dag’ van het mandaat van president Kabila. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Congo kan een democratische machtsoverdracht plaatsvinden. Maar de spanningen in het Centraal-Afrikaanse land zijn te snijden. Een ‘politiek akkoord’ tussen de meerderheid en een deel van de oppositie bepaalde dat de verkiezingen uitgesteld worden tot april 2018. Een deel van de oppositie en het middenveld is het daar niet mee eens. Tijdens betogingen in september vielen meer dan 50 doden. De Verenigde Naties vrezen voor chaos en geweld.

Congo is het belangrijkste partnerland van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Net op de symbolisch geladen dag van 19 december gaan we het debat aan over de uitdagingen in het land en de rol die België er vandaag speelt en zou moeten spelen.

Hoe dient de Belgische ontwikkelingssamenwerking zich aan te passen aan de huidige context? Wat staat er op het spel? En kan de internationale gemeenschap überhaupt een rol spelen in de democratisering van het land of moeten we vooral naar Congo en de Congolezen zelf kijken?

Een debat met:
  • Alexander De Croo (Minister van Ontwikkelingssamenwerking)
  • Bogdan Van den Berghe (Directeur 11.11.11)
  • Judith Verweijen (Onderzoeker UGent)
  • Moderatie: Stefan Anrys (Afrika-redacteur MO*)

Maandag 19 december 2016, 18u (broodjes vanaf 17u)
Espace Jacquemotte
Hoogstraat 139, 1000 Brussel

Deelname is gratis, maar registratie is noodzakelijk.