Terugblik: SDG Forum 2019

Terugblik: SDG Forum 2019

Op dinsdag 24 september werd in het congrescentrum Square Brussels het tweede ‘SDG-Forum Belgium’ georganiseerd. Zowel VVN als VVN Jongeren zijn co-organisatoren van dit groot evenement dat dit jaar ruim 800 deelnemers aantrok.

VVN organiseerde er een workshop over het 100-jarig bestaan van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). In de workshop werd de link gelegd tussen de SDG’s en de mensenrechten, en in het bijzonder de arbeidersrechten en -normen. Enkele experten gingen in debat over het belang van de Agenda 2030 en de SDG’s voor de versterking van arbeidsnormen en de verbetering van arbeidsomstandigheden wereldwijd.

 

De algemene inleiding van de workshop werd verzorgd door Peter Wollaert, UNITAR fellow, directeur CIFAL Flanders, voorzitter VVN België. Na de inleiding volgde er een introductie over ‘de geschiedenis van de ILO’ door Prof. Dr. Eddy Laurijssen, voormalig directeur ILO Brussels.  Lieve Verboven, directeur ILO Brussels, bracht tot slot nog een presentatie over de ‘ILO vandaag’ en de rol van de SDG’s binnen de ILO.

Na deze twee presentaties volgde er een panel gesprek met:

  • Marésa Le Roux, ACLVB, programmacoördinator BIS
  • Rudy De Leeuw, voormalig ABVV voorzitter
  • Kris De Meester, VBO, eerste adviseur competentiecentrum werk en sociale zekerheid

De VVN Jongeren organiseerden een interactieve workshop over het belang van jongerenparticipatie in het realiseren van de SDG’s. Tijdens deze interactieve workshop kregen de deelnemers de basis principes mee van jongerenparticipatie, als de processen waar jongeren reeds in betrokken zijn, en welke stappen er ondernomen moeten worden om de stem van jongeren op alle niveaus te kunnen betrekken om de SDG’s te kunnen realiseren.

Meer informatie over het SDG Forum kan u hier terugvinden: SDG Forum Belgie